Vaak zijn vloeien lichamelijke problemen voort uit emotionele pijn

Veel lichamelijke aandoeningen zoals pijnen, ontstekingen en ziekten ect zijn vaak gevolgen van niet gevoelde emotionele pijn(en). Dit zijn pijnen die wij niet durven te aanvaarden en te voelen, anders gezegd niet durven te doorleven. Wanneer dit gebeurt zullen deze emoties zich gaan verharden en vastzetten in ons lichaam. Hierdoor kun je er eigenlijk niet meer omheen en worden wij gedwongen om ernaar te kijken. Het gevolg, onaangename klachten, kwalen en ziektes.

In de meeste gevallen is het slechts verharde energie die een te lange tijd geen aandacht heeft gekregen. Ziekte is eigenlijk niks anders dan de staat waarin ons lichaam verkeert, wanneer de liefdevolle zorg voor onszelf te lang is tegengehouden. Het lichaam grijpt dan in zodat wij hier aandacht op kunnen vestigen. Hier gaat het dan vaak om emotionele of psychische problematiek(en).

Wanneer ons lichaam er genoeg van heeft en al genoeg seintjes heeft gegevens. Maar wij als mensen niet ernaar (willen) luisteren trekt ons lichaam aan de noodrem doormiddel van een klachtenpatroon te creëren. Het lichaam probeert ons dan te motiveren om bij onszelf stil te staan en om naar onszelf te kijken.

Spanningen lopen steeds verder op wanneer wij nog steeds niet luisteren naar ons lichaam. De energiekanalen in het lichaam worden afgeknepen. Hierdoor is er steeds minder vitale levenskracht dat de cellen kan bereiken. Het gevolg hiervan is dat het lichaam schreeuwt om een ventiel, dat de overdruk kan laten ontsnappen oftewel aflaten vloeien.

Deze spanningen lopen alleen maar meer en meer op. Dit komt omdat er te weinig ontspanning is, er is geen uitlaatklep zoals bijvoorbeeld praten over je emoties, lichaamswerk, vergeving etc. Het gevolg hiervan is dat er onderhuids alleen maar meer spanning komt en dus daarmee de druk hoger wordt.

De zwakkere organen in ons lichaam reageren als eerste op deze overdruk. Bijvoorbeeld een ontsteking is een fysiek geworden innerlijk conflict. Zij wilt aandacht, jou iets duidelijk maken dit gebeurt op een pijnlijke manier.

De achterliggende boodschap of inzicht van klachtenpatronen

Zo heeft in feite elk klachtenpatroon een emotionele of psychische boodschap of inzicht. Die onze relatie met onszelf wilt herstellen. Bijvoorbeeld: een persoon voelde zich gevangen binnen enge en starre structuren en wilde in feite niets liever dan ‘uitbreken’. Hij wilde het liefst, totaal breken met de beknellende situatie in zijn leven. Maar de moed ontbrak hem om bewust definitieve stappen te ondernemen in deze richting. Op die manier bleef hij innerlijke frustratie, boosheid, weerstand en schuld opbouwen en creëerde hij een steeds groter spanningsveld in zijn lichaam. Aangezien hij bewust alle emoties bleef onderdrukken ging zijn onderbewustzijn (dat oneindig creatief is) op zoek naar een ‘geforceerde’ manier om het verlangde toch te krijgen.

Op een bepaald moment verloor hij zijn evenwicht op een ladder en viel hij naar beneden en brak zijn been. Hierdoor kon hij letterlijk ‘niet langer verder gaan’. Zijn onderbewustzijn had een manier gevonden om een beknellende situatie abrupt af te breken. Zijn lichaam demonstreerde hier wat hij bewust niet los durfde te laten.

Hieronder kun je een gratis een lijst downloaden met de meest voorkomende klachtenpatronen en hun mogelijke emotionele betekenis. De lijst is absoluut niet volledig. Ik wil je graag lichaamsbewustzijn laten ontwikkelen en je bewust maken om de link te leren ontdekken tussen symptoom en mentaal en de emotionele gesteldheid. De betekenissen zijn bedoeld als mogelijke aanwijzing(en) om op een dieper niveau naar jezelf te leren kijken. Zodat je op een andere manier jezelf kunt verrijken en helen.