Betekenis chakra

Charka betekent letterlijk “wiel” of “schijf”. Het woord chakra is afkomstig uit het Sanskriet. Chakra’s worden dus omschreven als een wielvormige draaikolk waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of ontmoeten. Eigenlijk kan ieder middelpunt of kruispunt van wegen gezien worden als een chakra. In het lichaam zijn er honderden energiepunten aanwezig. In dit artikel bespreek ik alleen de 7 belangrijkste chakra’s.

Lotus bloemen

Chakra’s kun je ook zien als lotus bloemen. De reden hiervan is dat de lotusbloemen in veel opzichten lijkt op het open gaan van de blaadjes van de bloemknop. Net als lotusbloemen hebben chakra’s “blaadjes”, zij verschillen in aantal van onder naar boven : 4, 6, 10, 12, 16, 2 en 1000 blaadjes.

Het open en sluiten van de chakra’s is afhankelijk van de gesteldheid van het bewust zijn van de persoon. Zij kan tot volle bloei komen of juist helemaal verwelken. Anders gezegd, wanneer de chakra’s zich opent zal de balans hersteld worden zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen. De lotusbloem is in India een heilige bloemsoort.

Onbalans in de chakra’s

Wanneer de chakra’s niet meer in balans zijn ontstaan er klachten. Dit komt omdat de chakra’s onderbroken raken. De energie kan niet meer goed doorstromen in het lichaam. Dit geeft storingen, waardoor er onbalans ontstaat en ziekte op de loer ligt. Zoals bijvoorbeeld, depressie, angst, verdriet en in ernstigere gevallen auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld reuma, diabetes, MS. Wanneer de chakra’s goed functioneren, zorgen ze ervoor dat je energiek en evenwichtig kunt leven.

Vanuit de medische wetenschap is inmiddels aangetoond dat Chakra’s in het lichaam uit balans kan raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Zwak draaiende chakra’s

Het komt vaak voor bij mensen dat de eerste chakra (stuit chakra) verzwakt is. Wanneer dit het geval is uit zich dit vaak in angst en onzekerheden. Maar ook in weinig fysieke energie,  pijn aan benen en voeten, weinig vertrouwen in dingen om je heen (comfort zone is prettig en veilig voor je), eetstoornissen, zwak immuunsysteem, stemmingswisselingen of wanneer iets niet gaat zoals je het graag wilt raak je angstig of onzeker en voel je je niet meer lekker in je vel.

De 7 hoofdchakra’s

De belangrijkste kruispunten van energie, de hoofdchakra’s zijn gelegen langs de ruggengraat. Zij spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft namelijk invloed op een bepaalde lichaamsfuncties en op emoties.

Elke chakra bestaat daarnaast uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zij een chakra. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans zijn. Op die manier kan zij het lichaam voorzien van goede energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de chakra’s aan de achterkant van het lichaam vertegenwoordigen de ‘wilskant’.

De zeven hoofdchakra’s en haar kleuren:

  1. Wortel chakra of stuit chakra, rood
  2. Sacraal chakra of geslachts chakra, oranje
  3. Zonnevlecht chakra of navel chakra, geel
  4. Hart chakra, groen
  5. Keel chakra, blauw
  6. Voorhoofd chakra, indigo
  7. Kruin chakra, violet

Wil graag meer weten over de betekenis van de zeven chakra’s? Zoals de energetische betekenis van de kleuren, de correspondentie met de klieren dat gekoppeld is aan de eerste drie lagen (Lichamelijke laag, Emotionele en laag Mentale laag). Klik hier.

Activiteit van de chakra’s

Idealiter zou het fijn zijn als alle chakra’s open zijn en even actief draaien. Helaas is dit meestal niet zo het geval. Chakra’s kunnen dan niet actief genoeg zijn waardoor er blokkades in de energie ontstaan. Om dit te compenseren worden andere chakra’s daardoor juist overactief.

Chakra’s bekrachtigen

Er zijn verschillende technieken, oefeningen, die ervoor zorgen dat je de chakra’s terug in balans kunt brengen. Hierdoor kun je de werking van de chakra’s weer terug in evenwicht brengen.

Zo kun je bijvoorbeeld elk chakra bewust of onbewust beïnvloeden. Dit kan op een positieve manier zijn maar ook op een negatieve manier. Wanneer je bijvoorbeeld een hand op een chakra legt, kun je middels teksten (affirmaties) een positieve invloed uitoefenen.

Wil je graag jouw chakra’s bekrachtigingen?
Klik hier op MP3 om de oefening online te beluisteren of klik op PDF om het leesbestand gratis te downloaden.