De werking van de chakra’s

In de vorige artikel kon je lezen wat chakra’s nu precies zijn. Nu gaan we hier verder erop in, wat is de werking van de zeven hoofdchakra’s.

De voorkant van de chakra’s staat voor de gevoelskant en de achterkant van de chakra’s en staat in verband met onze wilskracht. Onze ziel huist tussen de derde chakra en de vierde chakra en niet in ons hoofd wat vele mensen vaak denken. Om precies te zijn zit de ziel in het kuiltje van je borst direct onder het borstbeen. Daar zit, jouw bron.

Zoals eerder vermeld hebben wij zeven hoofdchakra’s. Elk hoofdchakra heeft zijn eigen kleur en betekenis.  Nu gaan we dieper in op de werking van deze zeven hoofdchakra’s.

 

De werking van het eerste chakra

Werking stuit chakraDe eerste chakra wordt ook wel stuit chakra genoemd, de wortel chakra of basis chakra. In het Sanskriet heet deze chakra muladhara. Zij geeft ons een basis en een fundament. Het zorgt ervoor dat we stevig en stabiel met de voeten op de aarde blijven staan. En daardoor goed geaard zijn. Ook geeft het een gevoel van veiligheid. De wortel chakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in verschillende situaties en in het hier en nu.

Kenmerken van de stuit chakra

De stuit chakra bevindt zich aan de uiteinde van de ruggengraat. En valt onder het element aarde en correspondeert met de benen, botten en dikke darm. Zij behoort zich tot de nieren en zorgt voor reiniging en verdediging. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de geslachtsorganen, de bijballen en eierstokken.

Haar kleur is rood en de emotie die bij de stuit chakra hoort is angst. De stuit chakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in elke situatie. Haar actie is, ‘ik ben’, ‘ik heb’.

De eerste drie lagen

De stuit chakra staat in verband met de nieren, wat staat voor reiniging en verdediging dit valt onder het lichamelijke laag. Agressie, woede, geweld, jaloezie, rust, stabiliteit, veiligheid valt onder de emotionele laag. En bij de mentale laag valt exclusiviteit, recht op eigen ruimte, structuur, territorium, ik.

Passieve en actieve stuit chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is kunnen de volgende klachten ontstaan: angstig, nervositeit, gehaast zijn, gebrek aan discipline en te mager zijn. Maar wanneer de stuit chakra overactief is kan het zijn dat de persoon juist materialistisch, hebzuchtig en zwaarlijvig is en traagheid vertoont.

Kleur rood en haar betekenis

De kleur rood duidt op geworteld zijn en op het lichaamsbewustzijn. Het is een actieve kleur. Het is de kleur van bloed. Rood symboliseert levensenergie en levenslust maar kan ook op agressie duiden.

Rood staat ook voor hartstocht maar ook voor emotioneel vuur. Vuur verwarmt maar kan ook veel vernietigen. Een voorliefde voor rood kan erop wijzen dat iemand een sterke wilskracht heeft of het verlangen heeft om op te vallen.

Rood brengt het individu terug bij het ‘ik’ gevoel.

Daarnaast geeft het warmte, warmbloedigheid, vuur, boosheid, humeurigheid, gevaar, vernietiging. Rood stimuleert, prikkelt en irriteert, maar geeft ook een gevoel van kracht, leren leven.

De stuit chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden wilt gebruiken of etherische olie, kun je denken aan de ceder. Het is zeer fijne kruid om de stuit chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor obsidiaan, onyx, robijn en quartz. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk, net wat jijzelf fijn vindt.

 

De werking van het tweede chakra

Werking sacraal chakraDe tweede chakra wordt sacraal chakra of het geslachtschakra genoemd. In het Sanskriet heet deze chakra swadhistana. Zij zorgt ervoor dat wij onze emoties en seksualiteit op een gezonde manier kunnen uitten. De tweede chakra zorgt ervoor dat de persoon openstaat voor intimiteit en dat zij gepassioneerd en levendig is. Je weet precies wat je wilt.

Kenmerken van de sacraal chakra

De sacraal chakra bevindt zich bij de onderbuik, rug, heupen en de geslachtsorganen. Zij valt onder het element water en correspondeert met de baarmoeder, geslachtsdelen, nieren en de blaas. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de bijnieren.

Haar kleur is oranje en de emotie die daarbij hoort is schuldgevoel. De sacraal chakra houdt verband met het ‘ik gevoel’.

Als dit chakra open staat, kan de persoon zijn emoties vrij laten gaan. Dit houdt in dat de emoties goed geuit worden zonder emotioneel te zijn. Ook zal de persoon open staan voor gezonde seksuele intimiteit en zal de persoon in kwestie hartstochtelijk en gepassioneerd zijn. Vrolijk, levensvreugde en creativiteit spatten er vanaf. Daarnaast weten mensen met een open stuit chakra heel goed wat zij willen. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit chakra geactiveerd is.

De eerste drie lagen

Bij de tweede chakra valt de voortplantingsorganen en daarmee seksualiteit onder het lichamelijke laag. Daarbij valt genot, goed voelen, vreugde, nijd, verwaarlozing, balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke onder de emotionele laag. Onder de mentale laag valt ‘zijn’, genoeg hebben, welzijn en plezier, streven naar goede gezondheid, minachting voor lijden.

Passieve en actieve sacraal chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is kunnen de volgende klachten ontstaan:
De persoon kan zich frigide, stijfjes en gesloten voelen en kan niet genieten van het leven. Wanneer deze chakra overactief is, is de persoon overgevoelig en kan dan te emotioneel reageren. Er kan spraken zijn van dwangmatig gedrag en seksverslaving.

Kleur oranje en haar betekenis

De kleur van het tweede chakra is oranje en duidt op seksualiteit en relaties. Het is belangrijk om daarbij niet de relatie met jezelf te vergeten.

Oranje is een vreugdevolle kleur. Deze kleur zien wij bij de zonsopgang en in vuur. Een voorliefde voor oranje geeft aan dat je optimistisch bent. Oranje heeft een verfijnde uitstraling waardoor het bijdraagt tot het ordenen van emoties. Daarnaast geeft het zelfvertrouwen.

Oranje staat voor enthousiasme, energie, opgewektheid, het bevorderen van de bloedsomloop. Ook schept het ideeën, geeft het wilskracht en tijdelijke macht. Daarnaast leer je beter om te gaan met anderen.

De sacraal chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden wilt gebruiken of etherische olie, kun je denken aan de gardenia. Het is zeer fijne kruid om de sacraal chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor koraal en agaat. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk.

 

De werking van het derde chakra

Werking zonnevlecht chakraHet derde chakra wordt de zonnevlecht of de navel chakra genoemd In het Sanskriet heet deze chakra Manipura. Bij dit chakra staat het ego centraal en  draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen.

Kenmerken van de zonnevlecht chakra

De zonnevlecht chakra bevindt zich bij de plexus solaris dit ligt boven in de buikholte tussen de alvleesklier ook wel pancreas genoemd en de grote lichaamsslagader. Zij valt onder het element vuur en correspondeert met de spierenstelstel en het spijsverteringssysteem. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de alvleesklier en staat voor gevoelswarmte.

Haar kleur is geel en de emotie die daarbij hoort is schaamte. De zonnevlecht chakra houdt verband met het ik kan, ik wil.

Als dit chakra open staat, kan iemand spontaan reageren en heeft de persoon genoeg zelfwaardering en het gevoel dat je jezelf onder controle hebt. De gevoelens kunnen worden toegestaan zonder er overspoeld door te raken. Tevens staat deze chakra voor verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Daarnaast staat zij ook voor wilskracht en macht. En de manier waarop iemand zich gedraagt in een groep. Het is een zetel van eigenwaarden en een sterk ik-gevoel. Dit is nodig om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te kunnen gaan. Samen met het tweede chakra staat het voor creëren van scheppingskracht.

De eerste drie lagen

Bij de derde chakra valt de alvleesklier (pancreas), wat gerelateerd is aan ‘suiker’ ingedeeld bij de lichamelijke laag. Eigenschappen zoals eigenwaarde, macht, vertrouwen, kiezen voor eigenheid, flexibiliteit vallen allemaal onder de emotionele laag. Bij de mentale laag wordt tevreden met zichzelf, persoonlijke macht en kracht toegeschreven.

Passieve en actieve zonnevlecht chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is kunnen de volgende klachten ontstaan: kan de persoon passief en besluiteloos zijn. Ook kan het zijn dat hij of zij verlegen is en te weinig zelfvertrouwen heeft. Wanneer deze chakra overactief is, is de persoon dominant snel agressief en overactief.

Kleur geel en haar betekenis

De kleur geel is van het derde chakra. Geel wordt in verband gebracht met energie, macht en emoties. De kleur geel straalt het is mooi en helder en verdraagt geen begrenzingen.

Geel is het symbool van de zon en het waarneembare deel van het intellect. Daarnaast versterkt geel het ‘ik’ en de denkkrachten. Wanneer het zich uit in vuilgeel kan dit wijzen op ziekte.

Daarnaast staat geel voor opening naar wijsheid en rijpheid, maar ook de verlossing en suggestie naar plezier, vrolijkheid en vreugde. Het stimuleert de verbeelding, maar ook jaloezie, agressie en onenigheid. Maar ook wilskracht en geestkracht.

De zonnevlecht chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden wilt gebruiken of etherische olie voor de derde chakra, kun je denken aan bijvoorbeeld gardenia. Het is zeer fijne kruid om de zonnevlecht chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor amber, topaas, citrien, tijgeroog. Een combinatie hiervan is altijd mogelijk, net wat jij graag wilt gebruiken.

 

De werking van het vierde chakra

Werking hart chakraDe vierde chakra wordt het hart chakra genoemd. In het Sanskriet heet deze chakra Anahata Chakra. Zij staat voor liefde, menselijkheid en geborgenheid maar ook voor affectie.

Kenmerken van de hart chakra

Het hart chakra bevindt zich vanzelfsprekend bij het hart. Zij valt onder het element lucht en correspondeert met de longen, hart, armen en handen. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de thymus en staat voor liefde.

Haar kleur is groen en de emotie die daarbij hoort is verdriet. Het hart chakra houdt verband met ik bemin en wordt bemind.

Als dit chakra open staat, is iemand meelevend en vriendelijk. Hij / zij is instaat om een harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en de omgeving staan centraal bij dit chakra. Het zorgt voor een liefdevolle en ondersteund contact met anderen.

De eerste drie lagen

De vierde chakra wordt gekoppeld aan de zwezerik, de thymus wat staat voor immuniteit. Onder de emotionele laag valt liefhebben, medeleven en onvoorwaardelijk zijn. Wanneer wij gaan kijken bij de mentale laag komen we houding van geluk, vreugde, welbehagen en blijdschap tegen maar ook het leven omarmen.

Passieve en actieve hart chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is kan het voorkomen dat de volgende klachten zicht ontwikkelen: de persoon kan erg verlegen zijn en zich eenzaam voelen. Daarnaast heeft hij of zij weinig gevoel voor anderen, komt bitter over en is nogal kritisch. Wanneer deze chakra overactief is, is de persoon afhankelijk, bezitterig en jaloers.

Kleur groen en haar betekenis

Groen is de kleur van het vierde chakra. Het duidt op onvoorwaardelijke liefde en mededogen. Daarnaast is groen een symbolische kleur van het hart en staat voor vrede en (zelf)liefde, maar ook voor veranderingen en jaloezie. Tevens werkt groen kalmerend, harmoniserend en geeft het evenwicht.

Daarnaast staat groen voor vrede, vriendschap, evolutie, overvloed en emotionele kalmte. Ook staat het voor rust, jeugdige energie. Maar ook onervarenheid, hoop en groei. Tevens staat het ook voor nijd en bijgeloof. Deze chakra heeft ook het vermogen om in te voelen maar ook om goed dingen aan te voelen en het vermogen van liefhebben en open staan voor anderen.

Het hart chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag het hart chakra wilt beïnvloeden kun je kruiden of etherische olie gebruiken. Je kunt dan denken aan lavendel en jasmijn. Het zijn zeer fijne kruiden om het hart chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor emerald, rozekwarts, toermalijn. Of een combinatie hiervan.

 

De werking van het vijfde chakra

Werking keel chakraDe vijfde chakra wordt het keel chakra genoemd. In het Sanskriet heet deze chakra vishuddhi. Wanneer deze chakra goed geopend is kan iemand zichzelf goed uitdrukken, dus zeggen wat iemand graag wilt zeggen. Dit kan letterlijk zijn maar ook op een artistieke of creatieve vorm zijn.

Kenmerken van de keel chakra

De keel chakra bevindt zich vanzelfsprekend bij de keel. Zij valt onder het element geluid en correspondeert met de keel, de oren, de armen, de handen en de mond. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de schildklier en staat voor expressie.

Haar kleur is blauw en de emotie die daarbij hoort is leugens. Wanneer iemand veel liegt sluit de keel chakra zich. De keel chakra houdt ook verband met ik spreek en ik word gehoord.

Als dit chakra open staat, heeft de persoon de kracht om verantwoordelijkheid te nemen voor persoonlijke behoeften. Tevens verbindt het hartcentrum zich met het voorhoofdchakra en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken.

 

De eerste drie lagen

De schildklier wat staat voor lichamelijke en geestelijke ontwikkeling valt onder het lichamelijke laag. Wanneer we spreken over uiten, huilen en lachen maar ook over zwijgen en communicatie dan valt dit onder de emotionele laag. Terwijl de sleutel tot individualiteit en spreken van de waarheid onder de mentale laag valt maar ook roddelen, liegen en overdrijven vallen hieronder.

Passieve en actieve keel chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is kan het gebeuren dat de volgende zich ontwikkelen: de persoon kan zich angstig voelen om zich uit te spreken. Wanneer deze chakra overactief is, kan hij /zij teveel praten en kan moeilijk luisteren.

Kleur blauw en haar betekenis

De kleur van het vijfde chakra is blauw. De keel chakra symboliseert luisteren, spreken en het innerlijk horen. Blauw is daarnaast de kleur van de hemel en het water, waardoor het een symbool is voor openbaring, vrede en sereniteit.

Tevens is blauw is ook koel, helder en rustgevend. Blauw stimuleert daardoor ook de neiging tot onafhankelijkheid. En de overgave aan het zelf en het intuïtief weten.

Blauw staat ook voor meditatie, spirituele verruiming, creativiteit en harmonie met omgeving. Daarnaast staat het ook voor oprechtheid, erkenning, uitdagingen en rust. Tevens kan het ook staan voor vermoeidheid, depressie, zelfgenoegzaamheid, communicatie en religieuze inspiratie.

De keel chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden of etherische olie wilt gebruiken, kun je denken aan kaneel en laurier. Het zijn zeer fijne kruiden om de keel chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor lapis lazuli, turquoise en groene aventurijn. Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie. Het ligt er maar net aan wat goed voelt voor jou.

 

De werking van het zesde chakra

Werking keel chakraDe zesde chakra wordt het voorhoofd chakra genoemd. In het Sanskriet heet deze chakra ajna. Zij staat in verbinding met het derde oog wat staat voor helderziendheid en intuïtie.

Kenmerken van de voorhoofd chakra

Het voorhoofd chakra oftewel derde oog bevindt zich vanzelfsprekend bij het voorhoofd, tussen de ogen. Zij valt onder het element licht en correspondeert met de ogen. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij het derde oog, de pijnappelklier, hypofyse en geeft inzicht en intuïtie.

Haar kleur is indigo en de emotie die daarbij hoort is illusie. Het voorhoofd chakra houdt verband met ik zie.

Als dit chakra open staat, is de persoon instaat om goede inzichten te ontvangen en kan hij/zij goed visualiseren. Daarnaast is deze persoon instaat om te fantaseren en is er een goede voorstellingsvermogen.

Passieve en voorhoofd chakra

Het kan zijn dat deze chakra te weinig actief is, wanneer dit zo is heeft de persoon geen visie en geen inzicht. Daarnaast is er een slecht geheugen en is de persoon rechtlijnig. Wanneer deze chakra overactief is, zal de persoon teveel in een fantasie wereld leven. Daarnaast kan deze persoon met regelmaat last hebben van hoofdpijn, nachtmerries of hallucinaties.

De eerste drie lagen

Wanneer we kijken naar de lichamelijke laag zien we dat de hypofyse en hormoonstelsel daaraan gekoppeld wordt. Bij de emotionele laag staat gevoelens ervaren, gevoelens uiten centraal, wanneer je dit wilt. Bij de mentale laag zien we onze intuïtie zelfbevestigend, aanvaardend, vergevingsgezindheid en dankbaarheid.

Kleur indigo en haar betekenis

De kleur van het zesde Chakra is indigo. Indigo is een speciale kleur. Het is diepdonkerblauw wat is ontstaan door vermenging van alle voorgaande spectrumkleuren. Indigo staat voor het nog net waarneembare en het onzichtbare. Daarom is indigo het symbool voor het universele bewustzijn.

Indigo staat voor waarnemen en de werking van het derde oog, intuïtie en fantaseren. Maar ook voor inzicht en voorstellingsvermogen zowel op emotionele en spirituele vlak gerelateerd. Zij geeft verkoeling en daarnaast ontnuchtert zij. Maar ook assertiviteit en ideeën behoren tot de zesde chakra.

Daarnaast staat het voorhoofd chakra ook voor alles wat niet binnenkomt via je vijf gebruikelijke zintuigen, maar via je zesde zintuig. Denk hierbij aan helder weten, helder voelen, helder zien, helder proeven en helder horen.

De voorhoofd chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden wilt gebruiken of etherische olie, kun je denken aan steranijs. Het is zeer fijne kruid om het voorhoofd chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen lapis, saffier, quartz. Een combinatie hiervan is ook helemaal prima.

 

De werking van het zevende chakra

Werking kruin chakraDe zevende chakra wordt de kruin chakra genoemd. In het Sanskriet heet deze chakra sahasrara. Zij verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. De kruin chakra staat voor wijsheid en een zijn met de wereld.

Dit chakra geeft een gevoel van diepe vrede en harmonie. Daarnaast het besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij als mens nodig hebben.

Kenmerken van de kruin chakra

De kruin chakra bevindt zich vanzelfsprekend bij de kruin bovenop het hoofd. Zij valt onder het element kennis, informatie en correspondeert met zenuwstelsel en de hersenschors. Het manifesteert zich bij het mediuschap & trance healing bij de epifyse en staat voor overgave.

Haar kleur is paars en de bijhorende emotie is illusie. De kruin chakra en haar actie is ‘ik weet’. De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld.

Als dit chakra open staat, is de persoon onbevooroordeeld en is zich bewust van zichzelf en de wereld om hem of haar heen.

De eerste drie lagen

Bij de kruin chakra valt het lichamelijke laag onder de pijnappelklier en haar emotionele laag is overgave, aanvaarding van holistische en (regulering van onze biologische klok). Bij de mentale laag schalen we gelukzaligheid, spiritualiteit en het universele principe in.

Passieve en actieve kruin chakra

Wanneer deze chakra te weinig actief is, zal de persoon moeite hebben met leren, apathisch zijn en niet open staan voor spiritualiteit. Maar wanneer deze chakra overactief is, zal de persoon juist over intellectueel zijn, verwart en spiritueel verslaafd zijn.

Kleur violet en haar betekenis

De kleur van het zevende chakra is violet. Deze chakra duidt op de verbinding met het kosmische energie, de verlichting en de extase. Naast violet wordt ook wit gebruikt als kleur voor het zevende chakra. Violet roept mystieke inspiratie op. Het is ook een koninklijke kleur en staat dan voor geloven in en transformatie. Violet staat ook voor het individualistische gevoel. Maar ook als innerlijke zelfwaarneming maar slaat ook op boetedoening en spiritualiteit.

Wanneer deze chakra gesymboliseerd wordt door wit staat dit voor het kosmische, de verlichting en de extase. Wit wijst namelijk op de bereidheid tot innerlijke veranderingen, het wachten op iets nieuws, maar kan ook op het verlies van energie wijzen.

Wit laat zien dat het ‘ik’ gevoel ontwaakt, het is koel en objectief. Wit symboliseert het ‘niets’, de zintuiglijke waarneming te boven gaand, de verlichting en de reinheid. Wit staat voor religieus of spiritueel bewustzijn.

Het kruin chakra positief beïnvloeden

Wanneer je graag kruiden wilt gebruiken of etherische olie, kun je denken aan lotus. Het is zeer fijne kruid om het kruin chakra terug in balans te brengen. Wanneer je liever met edelstenen werkt kun je ook kiezen voor amethist, opaal, diamant, maansteen of woestijnroos. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk, net wat jijzelf fijn vindt.