Guasha betekent letterlijk ‘De ziekte eruit schrapen’

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek die vrijwel in alle oude culturen door artsen en de gewone bevolking werd toegepast. Het schrapen kan met verschillende instrumenten gebeuren zoals met een koper muntje, porseleinen lepel, een hoorn of met een jade steen. Vaak gebruikt de therapeut speciale kruidenolie voor op de huid. Deze olie zorgt mede voor een betere doorbloeding, pijnverzachting en het opheffen van stagnaties. Het schrappen veroorzaakt rode vlekken of strepen op het lichaam.

Het activeren van ‘Sha’

Deze rode vlekken of strepen is een natuurlijke reactie op het schrapen. De afvalstoffen komen namelijk naar de oppervlakte. Op plaatsen waar veel afvalstoffen of blokkades zitten, verschijnen deze verkleuringen en/of bloeduitstortingen. Deze plekken noemt men ‘Sha’. De verkleuringen kunnen lichtrood, donkerrood, blauw, paars en zelfs zwart zijn. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe ouder de klacht. De verkleuring is niks anders dan vrijgekomen afvalstoffen vermengt met een beetje bloed. Op een plek waar afvalstoffen zitten, zijn de haarvaten zwak en bloedvaten broos. Door de wrijving van de schraper over de huid zullen deze haarvaten in de vervuilde gebieden knappen en een druppel bloed afgeven. Wanneer dit gebeurt sluiten de haarvat zich weer.

Dit bloed komt in het zachte bindweefsel (tussen de huid en het spierweefsel) terecht. Omdat er in het bindweefsel geen bloed hoort te zitten, wordt het immuunsysteem geactiveerd om het bloed en de afvalstoffen af te voeren. Wanneer de toplaag schoner is geworden, heeft het lichaam de mogelijkheid om afvalstoffen uit dieper gelegen lagen naar de oppervlakte te brengen. Hierdoor zullen de inwendige organen ook weer schoner worden.

Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling niet af te meten is aan de hoeveelheid ‘Sha’ die verschijnt. Ook wanneer er geen ‘Sha’ verschijnt zal toch het proces inwerking gebracht worden om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.

Geschiedenis van Guasha

Vroeger was het heel gewoon dat de kennis werd overgedragen van vader op zoon. Guasha wordt vooral in Aziatische culturen toegepast en sinds kort wordt het ook in Nederland toegepast. Daarnaast neemt Guasha een belangrijke plaats in binnen de Chinese geneeskunde.

 Lost stagnaties op in het lichaam

Guasha kun je dus zien als een onzichtbare manier om stagnaties in het lichaam op te lossen. Zoals afvalstoffen die opgeslagen zijn in het bindweefsel, de spieren en de gewrichten. Dit gebeurt als het lichaam niet meer instaat is om alle afvalstoffen via het lymfesysteem af te voeren. Het bindweefsel slibt namelijk dicht, hierdoor ontstaat er verzuring en de gewrichten gaan ze ontsteken. Hierdoor kan het Bloed en de Qi niet meer goed stromen. Het gevolg hiervan is dat je ontzettend veel klachten kan krijgen met (ernstige) pijnklachten. Guasha stimuleert het ontgiftings-proces. Wanneer het lichaam de losgemaakte afvalstoffen kan afvoeren zal het Bloed en de Qi weer (beter) stromen en diverse klachten en of ziekten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Externe en interne laag

Anders uitgelegd, Guasha is een massage techniek, die uitgevoerd wordt op de externe laag. Oftewel op de buitenkant van het lichaam, de huid. Deze externe laag staat in verbinding met het interne. Hiermee wordt vooral de circulatie van de Qi bedoeld. De circulatie van de Qi bestaat uit een verticale en een horizontale stromingen. De verticale stromingen bestaan vooral uit het meridiaan systeem en de horizontale stromingen. Zij hebben veel te maken met de San Jiao wat de Drie Warmer betekent. Beide systemen zorgen ervoor dat prikkels van buitenaf kunnen doorstromen naar de organen.

De ziektenmakers oftewel de pathogene factoren kunnen zich in de externe laag vast zetten en om zo te proberen door te gaan naar de diepste laag. De diepste laag zijn de organen. Guasha is een van de beste technieken om de pathogene factoren uit het lichaam te verwijderen en de externe laag te herstellen. Het zorgt er namelijk voor dat de Qi en het Bloed weer vrij door het lichaam kan stromen. Dit leidt namelijk weer tot een betere gezondheid. Dit is de reden dat Guasha bijna geschikt is voor alle klachten.

De voordelen van Guasha op een rij

  • Guasha reinigt je lichaam van binnenuit, dit komt omdat de afvalstoffen naar de oppervlakte wordt gebracht. Het ontgift en ontzuurt het lichaam.
  • Het stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem, waardoor de blokkades worden opgeheven en pijn verdwijnt.
  • Een groot aantal klachten zijn geschikt om hiermee behandeld te worden, zowel acuut, chronisch of preventief zoals: pijnklachten als bijvoorbeeld schouderklachten, nekklachten, rugklachten, R.S.I. maar ook chronische klachten, zoals: migraine, vermoeidheid, stress en burn-out.
  • Het stimuleert de werking van de organen en brengt emoties opnieuw in evenwicht. Ontspant en bevordert helderheid van de geest.
  • Wanneer je Guasha met regelmaat ondergaat zal je weerstand toenemen. Het stimuleert namelijk het zelf genezend vermogen van het lichaam. Daarnaast wordt je fitter, je energieniveau gaat namelijk met sprongen vooruit.

Werkt op fysieke-, en mentale gezondheid

Guasha werkt niet alleen op fysiek niveau maar ook op emotioneel niveau. Dit kan dus betekenen dat je na de behandeling je emotioneler voelt of dat bepaalde gevoelens of gedachten omhoog komen. Kortom Guasha is een complete en reinigende behandeling voor zowel de fysieke gezondheid als de mentale gezondheid. Guasha heeft geen bijwerkingen en de resultaten zijn snel merkbaar.