De Chinezen werken al jaren met de orgaanklok

Binnen de Chinese geneeskunde werken wij met de orgaanklok. Ook wel een energetische klok genoemd. De Chinezen wisten het al jaren dat de orgaanklok zeer bepalend kan zijn. Voor je energieniveau, humeur en je gezondheid. Wanneer je leeft volgens de ritme van de orgaanklok, volg je het ritme van jouw organen. Wat zeker ten goede komt voor jouw gezondheid.

De 12 hoofdmeridianen

In de Chinese geneeskunde zijn er 12 hoofdmeridianen. Door deze 12 meridianen stroomt en circuleert de Qi. De circulatie van de Qi verloopt in een vaste volgorde, namelijk: in een 24-uurs cyclus. Elke twee uur is een specifieke orgaan die het meest actief is. Dit betekent dat tijdens deze twee uren het betreffende orgaan extra hard aan het werk is. Als we dan 12 uur verder kijken, is juist deze specifieke orgaan het zwakst.

Als we gaan kijken naar de Maag, zien we dat in de orgaanklok het sterkst is tussen 07:00 uur en 09:00 uur. Dit is precies het juiste moment om je ontbijt te nuttigen. De Chinezen zeggen niet voor niks ontbijt als een koning, lunch als een keizer en dineer als een bedelaar. Hieruit kun je opmaken dat je beter niet teveel kan eten tussen 19:00 uur en 21:00 uur.

De organentijden

Hieronder vindt je een overzicht van de organentijden wanneer zij het meest actief zijn.

De Maag

Actieve uren 07:00 tot 09:00 uur.

Dit is het beste moment van de dag om een warme en royale maaltijd te nuttigen. Het lichaam krijgt dan een gunstige boost. Wanneer je namelijk warm ontbijt zorg je ervoor dat het spijsverteringssysteem optimaal wordt geactiveerd. Hierdoor hoeft het lichaam minder hard te werken en hou je meer energie over. Wanneer je in deze periode misselijk bent of een vol gevoel ervaart komt dit omdat je te weinig energie hebt. De Maag hoort ook bij de emotie van walging. Het is belangrijk om toch te proberen om te eten. Start met bijvoorbeeld een verwarmde appel en wat thee. Probeer dit langzaam steeds meer wat op te bouwen. Laat de koffie nog even staan tijdens deze uren want de Maag houdt namelijk niet zo van koffie.

De Milt

Actieve uren: 09:00 tot 11:00 uur.

Na het ontbijt is de Milt en de alvleesklier druk bezig met het verwerken en het opnemen van de voedingsstoffen. Het is dus een productief moment zowel fysiek als mentaal. Daarom is het in deze periode uitermate geschikt om te gaan werken of te studeren. De Milt staat namelijk voor je intellectuele eigenschappen. Ingewikkelde materie kun je op dit tijdstip het beste in je opnemen. Wanneer je niet ontbeten hebt of je bent een beetje ziek dan bestaat de kans dat jij je onzeker zult voelen in deze periode van de dag.

Het Hart

Actieve uren: 11:00 tot 13:00 uur.

Tijdens deze periode functioneert je hart het beste. Het gevolg hiervan is dat je concentratievermogen daalt. Dit is het beste moment om contacten te leggen met anderen. Date eens een keertje tussen deze periode en sta versteld hoe open je staat voor nieuwe contacten of verder te investeren in bestaande contacten. Rond 12:00 uur voel je je vaak vrolijker maar wanneer je je gekwetst voelt zul je juist op dat moment van de dag dit gevoel het meest ervaren. Kies daarnaast voor een lichte lunch zoals een keizer.

De Dunne Darm

Actieve uren: 13:00 tot 15:00 uur.

Wanneer je tussen de middag je lunch netjes hebt genuttigd. Zal het nu optimaal benut worden door jouw lichaam. Je Dunne Darm zet namelijk jouw voeding om in de opbouw van jouw lijf. Daarom is het goed om op dit moment van de dag lekker te gaan bewegen en de dagelijkse taken uit te voeren. Wanneer je onzeker bent heeft dit invloed op je Dunne Darm. Zij kan dan uitbalans raken. Als dit gebeurt voel je je futloos en heb je juist geen zin om te bewegen. Ga toch bewegen, want je zult merken dat het direct positief effect geeft.

De Blaas

Actieve uren: 15:00 tot 17:00 uur.

Altijd een middagdipje in deze periode? Je bent niet de enige! Denk maar aan het bekende cup-a-soup momentje. Vaak is het een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Neem even een momentje voor jezelf en drink een lekkere grote mok thee. Je kunt er ook voor kiezen om een miso soepje te nuttigen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je iets te weinig zout hebt binnen gekregen. Ook is dit het tijdstip waarop je je aan de kleinste dingen kan irriteren. Pak even je rust als het mogelijk is anders hou je het bij veel vochtinnamen.

De Nieren

Actieve uren: 17:00 tot 19:00 uur.

Tijdens deze uren zijn de Nieren het meest actief. De Nieren zijn dan druk bezig met het filteren van je Bloed. Hierdoor kan zij wel wat energie gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd. Denk maar aan die bedelaar. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn kun je meer last krijgen van rugklachten of meer angstgevoelens ervaren. Want de Nieren staan voor de emotie angst. Wanneer je dit ervaart kijk dan goed naar jezelf en probeer te onderzoeken voor jezelf wat de oorzaak hiervan kan zijn. Het is wijs om de avonden zo rustig mogelijk in te delen als je tijdens deze uren onrust ervaart.

De Pericard

Actieve uren: 19:00 tot 21:00 uur.
Tijdens dit tijdstip worden belangrijke stoffen door het lichaam getransporteerd. Het is een uitermate geschikt moment om te lezen of even lekker te mediteren. Daarnaast zeggen de Chinezen dat dit het beste tijdstip is om samen met je partner te vrijen. Zeker wanneer je graag zwanger wilt worden. Probeer verder niet te intensief bezig te zijn. En laat grote maaltijden staan maar kies voor een kleine maaltijd zoals een bedelaar.

De Driewarmer

Actieve uren: 21:00 tot 23:00 uur.

De Driewarmer is geen tastbaar orgaan maar een soort energetisch systeem. Het reguleert de temperatuur, stofwisseling, bloedvorming en energie in het lichaam. Zij staat voor een samenwerking tussen organen die voor het evenwicht in het lichaam zorgen. Zo zal de ene orgaan sterker werken dan de ander. Tevens zorgt zij voor de energie balans in het lichaam. Wanneer je je hopeloos en verdrietig voelt op dit tijdstip, dan heeft je lichaam er moeite mee het evenwicht te herstellen. Hou rust! En let verder op je voeding en probeer goed aan te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Probeer ook in deze periode je lichaam en geest te ontspannen. En maak jezelf langzaam maar zeker klaar om naar bed te gaan. Zorg er daarnaast voor dat je kamer lekker opgeruimd en fris is.

De Galblaas

Actieve uren: 23:00 tot 01:00 uur.

De galblaas is ook een onderdeel van het spijsverteringsysteem. Het helpt namelijk de Dunne Darm met het afbreken van vetten die door voeding het lichaam binnenkomt. Mentaal is de Galblaas verbonden met het maken van keuzes. Tijdens deze uren laad je in je slaap zelfvertrouwen en het vermogen om keuzes te maken op. Het is dus van belang dat je voor 23:00 uur op bed ligt en het liefst al slaapt. Wanneer dit niet het geval is, mis je het laadmoment wat dus invloed heeft op jouw zelfvertrouwen en de mogelijkheid om de juiste keuzes te kunnen maken.

De Lever

Actieve uren: 01:00 tot 03:00 uur.

Tijdens deze periode van de nacht laadt de Lever zich normaalgesproken op. En ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Het is dus van belang dat je rond deze uren in de nacht ook echt slaapt. Want alleen dan krijgt namelijk de Lever de energie die hij nodig heeft om je lichaam van allerlei gifstoffen te ontdoen.

Het kan ook zijn dat je begin van de nacht onrust voelt. Dit is een teken dat jouw Lever aandacht verdient. Wanneer je tijdens de Leveruren wakker wordt of onrustige dromen hebt geeft het aan dat er onverwerkte boosheid aanwezig is.

Als je rond dit tijdstip heerlijk staat te dansen in een nachtclub, kan het je zomaar overkomen dat je gevoelens van boosheid of frustratie kan ervaren. Wanneer dit het geval is, duidt dat op een verstoorde Lever energie.

De Longen

Actieve uren: 03:00 tot 05:00 uur.
In de tweede helft van de nacht zijn de Longen het meest actief. Mediteren tijdens deze uren werkt zeer bevorderend. Monniken doen het al jaren, zij mediteren vroeg in de ochtend. Heb jij je weleens afgevraagd waarom? Ze doen dat niet zonder reden, zo vroeg. Zij maken namelijk gebruik van de Long uren. Wanneer je op dit tijdstip mediteert activeer je je Longen helemaal. De Longen zorgen immers voor de ademhaling en dat is iets waar ze zich tijdens het mediteren op consenteren. De emotie die hoort bij de Longen is verdriet. Dus word je wakker rond dit tijdstip met een somber gevoel? Dat kan! Dit komt door deze emotie. Tot slot wanneer je last heb van pijnlijke Longen dan kan te zijn dat je last heb van emoties die je nog niet hebt verwerkt.

De Dikke Darm

Actieve uren: 05:00 tot 07:00 uur.

In de vroege ochtend is de De Dikke Darm het krachtigst. Zij staat voor het loslaten van de dingen die je niet meer nodig hebt. Wanneer je opstaat in deze periode kan het voorkomen dat je buikpijn krijgt. En direct richting het toilet mag gaan. Dit kan dus ook betekenen dat jouw lichaam op dit tijdstip zichzelf graag ontdoet van ontlasting. Wanneer de stoelgang stagneert dan betekent het dat je mentaal dingen vasthoudt. Ook kan het voorkomen dat je op onverwachte momenten last van diarree krijgt. Als dit het geval is zit je mogelijk in een proces van loslaten van oude patronen.