Laat voeding jouw medicijn zijn & jouw medicijn jouw voeding

Gezonde voeding is de basis van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het levert namelijk noodzakelijke bouwstoffen en energie op. Daarom is het belangrijk om gezond te eten. Maar dat weet eigenlijk iedereen wel. De vraag is alleen, wat is nou precies gezond eten? En misschien nog wel belangrijker, wat is gezond eten voor jou? Dit laatste is echt de kracht van de Chinese Voedingsleer.

Er zijn zoveel verschillende opvattingen als het gaat over voeding. Ik kan mij het levendig voorstellen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet! Waar de Westerse diëtiek vooral kijkt naar calorieën en koolhydraten, waarbij de Chinese Voedingsleer kijkt naar wat jouw constitutie en verteringscapaciteit is.

Je bent wat je kunt verteren

In de Chinese Voedingsleer zeggen wij niet: “Je bent wat je eet”, maar “Je bent wat je kunt verteren”. Als jouw lijf het binnengekregen voedsel niet goed kan verteren, dan kun je nog zo gezond eten. Echter zal jouw lichaam de binnengekomen voedsel niet of gedeeltelijk opnemen. Door te zoeken naar de juiste balans in de voeding haal je het maximale uit je gezondheid. Daardoor voel je je fitter en voorkomt of vermindert je gezondheidsklachten.

Veel mensen weten dat ze dus gezonder zouden kunnen eten. Het punt is vaak dat ze het moeilijk vinden om een gezond voedingspatroon te blijven volhouden. Wanneer ze weten wat goed voor hun is. Het is essentieel dat iemand leert om zich te verbinden met voeding. En daarbij zijn kennis vergroot over voeding. Ook is het van belang iemand zijn bewustzijn vergroot en daarnaast leert te voelen wat voeding met je lichaam en geest doet. Voor iedereen is dit weer anders. Wanneer dit bewustzijn is bereikt is de stap gezet naar wijsheid, vanaf nu is het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Deze stappen zijn essentieel voor het volhouden van een gezondere voedingspatroon.

Leer kiezen wat voor jouw lichaam gezonde voeding is

Bij de Chinese voedingsleer gaat het er dus om dat je leert kiezen voor de meeste geschikte voeding, dat past bij de conditie van jouw lichaam, jouw gezondheid. Wat voor de ene goed kan zijn, kan namelijk voor de andere persoon weer juist ongezond zijn. Alles hangt af wat er speelt in jouw lichaam. Het kan zomaar zijn dat iemand juist thermisch hete producten dient te eten, zoals: kaneel, pepertjes en gember. Maar iemand anders kan beter deze producten laten staan en juist weer beter het tegenovergestelde eten namelijk, thermisch koude producten, zoals:  citroen, tomaat en komkommer.

Veel mensen met voedingsallergieën of -intoleranties merken direct het verschil van gezonde voeding. Wat veel mensen nog niet beseffen is hoe belangrijk gezonde voeding juist is bij auto-immuunziektes zoals bijvoorbeeld reuma is. Maar ook bij het ontgiften van het lichaam, candida, darmproblemen en bij vermoeidheid en infecties, etc.

De thermische waarden van voedingsmiddelen

Zojuist sprak ik over de thermische waarden van voedingsmiddelen. Elk voedingsmiddel heeft dus zijn eigen thermische waarden. Zo kan een voedingsmiddel koud, verfrissend, neutraal, warm of heet zijn. Binnen de Chinese Voedingsleer wordt er gebruik gemaakt van specifieke voedingsmiddelen om de Yin en Yang in het lichaam weer in evenwicht te brengen.

Hiermee wordt disbalans en dus ziekte, behandeld. Bij het eten of drinken van voedsel met koude eigenschappen wordt het lichaam gekoeld. Het eten en drinken van voedsel met warme eigenschappen zal het lichaam juist verwarmen.

Bij ziektebeelden met veel koude kenmerken is het zeer raadzaam om voedingsmiddelen met koude eigenschappen te vermijden en juist meer voedsel te nuttigen met warme eigenschappen. Ook de manier van bereiden van het voedsel heeft invloed op de thermische waarden van de voedingsmiddelen.

Train jezelf in welke voeding goed voor jou is

Welk eten nu goed voor je is hangt van meerdere factoren af, namelijk: stofwisselingstype, constitutie, eerder doorgemaakte ziektes en klachten, gebruik van medicijnen, voedingspatroon, leefpatroon, bewegingspatroon, het leefklimaat en de geestelijk gesteldheid.

Het is wijs om jezelf te trainen om aan te voelen waar je behoefte aan hebt. Kies het voedsel waar je achteraf ook een fijn buikgevoel bij hebt. Het voedsel ‘moet’ namelijk lekker vallen en energie geven.

Koop je groente en fruit niet alleen in de supermarkt. Daar vindt je namelijk maar een aantal soorten groente en fruit terwijl er veel meer soorten te koop zijn. Let goed op afwisseling! Veel mensen in ons maatschappij zijn ondervoed ook al hebben zij veel buikvet! Dit komt door een slechte en vooral een eenzijdige eetpatroon. Laat je dan ook inspireren door de grote variatie aan mogelijkheden die er zijn!

Behoefte aan zoetigheid, herkenbaar?

Je bent niet de enige! Heel veel mensen kampen met een suikerbehoefte. Hierbij is het belangrijk dat je zoveel mogelijk geraffineerde suiker laat staan. Vervang deze door zoetige groente en fruit, zoals: pompoen, wortel, ongezwavelde gedroogde abrikozen, dadels en vijgen. Wanneer je toch jouw eten wilt zoeten kies dan voor een beetje stevia, agavesiroop of zuivere honing. Vermijd koolzuurhoudende dranken, met zijn vele suikers of suikervervangers zoals de zero versies. Laat verder ook zoveel mogelijk kant-en-klare fabriekssappen zoals bijvoorbeeld sinasappel,- en appelsap enz. staan. Kies er dan voor om zelf een fruitsap te maken in een sapcentrifuge, aangezien in fabriekssappen heel veel suikers zijn verwerkt.

De vijf smaken

De Chinese Voedingsleer gaat uit van vijf smaken. Deze smaken zijn zoet, zuur, bitter, zout en pittig. Wanneer er een sterk behoefte is aan een van de vijf smaken zegt dit iets over jouw gezondheid. Bijvoorbeeld wanneer de Maag en Milt (het verteringssyteem) in onbalans is, is er een sterke behoefte aan zoetigheid.

De zoete smaak staat voor de het Aarde element (Milt/Maag), zuur staat voor het Hout element (Lever/Galblaas), bitter staat voor het Vuur element (Hart/Dunne Darm), zoute smaak staat voor het Water element (Nier/Blaas) en tot slot staat de pittige smaak voor het Metaal element (Long/Dikke Darm).

De zoete smaak van de Maag en Milt staat dus centraal bij de Chinese Voedingsleer. Dit geldt wel voor een gezond persoon. Het hoofdingrediënt van elke maaltijd dient vooral de zoete smaak te bevatten. De volgende smaken zijn als aanvulling met kleine beetjes zuur, bitter, scherp, pittig en zout. Letop met zoet wordt bedoeld een milde, neutrale, licht verwarmende smaak, zoals van: granen, groenten, peulvruchten, noten, zaden en fruit. Wanneer je eet volgens de Chinese voedingsleer dient elke maaltijd te voldoen aan alle smaken. Je maakt dus een gerecht waarin alle smaken zijn verwerkt.

Beste tijdstippen om te eten

Volgens de Chinese Voedingsleer en haar orgaanklok eet je het beste in de ochtend tussen 7.00 en 9.00 uur een grote en royale en liefst warme maaltijd. Vermijd tarwe producten zoals brood, melkproducten en zoet beleg, zoals: hagelslag, jam en pindakaas ect. Tussen 7.00 en 9.00 uur is de Maag Qi het meest actief. De warmte helpt het opstarten van jouw organen. Daarnaast helpt de warmte om beter te verteren, zonder dat het extra energie kost. Voeding wordt pas verteert wanneer het opgewarmd is tot 37 graden in het lichaam.

In de middag kun je het beste bij voorkeur een warme maaltijd nuttigen. Wanneer er niet gekookt kan worden, neem dan een restant van de vorige dag mee en eet deze dan eventueel koud. Brood kun je het beste eten met soep voor een betere vertering. Zwaardere voedingsmiddelen als vlees kunnen het beste bij de lunch eten.

Tegen de avond verminderd het verwerkingscapaciteit. Het is verstandig om maaltijden te nemen in een vorm van een lichte, sappige maaltijd zoals bijvoorbeeld een soep, graan en vis.  Het beste eet je voor 19.00 uur. De Maag Qi is namelijk vanaf 19.00 tot 21.00 uur het zwakst. Eet je later op de avond dan zit het de verteringsproces in de weg, hierdoor raakt jouw Milt Maagsysteem verzwakt. Daarnaast kun je het beste in de avond de volgende stimulerende voeding vermijden. Dit zijn onder andere sterk gekruid, gebakken en geroosterd eten en het drinken van koffie of alcoholische dranken.