Moxa is verwarmend en brengt de Qi weer opgang

Moxa therapie is een eeuwenoud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Een oudere benaming voor moxa is moxaverbranding of moxibustion. Het kruid heeft de eigenschap dat de intense warmte diep in het lichaam kan doordringen en de Qi stroom, ofwel de energiestroom kan stimuleren. Het doel van moxa therapie is om de Qi ofwel de levensenergie te stimuleren. Dit gebeurt door de drukpunten te stimuleren die op de zogenaamde meridianen liggen. Daarnaast is het de bedoeling dat het te behandelen drukpunt doordrongen wordt van een aangename warmte, zonder dat de temperatuur zo hoog wordt dat de huid licht schroeit of verbrand.

Waar komt de naam moxa vandaan?

Het woord moxa is samengesteld vanuit de Japanse plantennaam Mogusa, wat bijvoet (Artemisia vulgaris) betekent en de Latijnse stam uro wat gelijk is aan branden. Letterlijk vertaald is het dus bijvoet verbranden.

Moxa is veelzijdig inzetbaar

Moxa kun je veelzijdig in zetten. Moxa wordt veelal ingezet bij ‘Koude’ klachten. Maar ook bij gewrichtsklachten, zoals: artrose, reuma en frozen shoulder. Moeheid, energie gebrek, slapeloosheid, algemeen onbehagelijk gevoel, littekens, pijnlijke en gespannen spieren. Ook bij (sport)blessures heeft Moxa een heilzame werking.  Het is niet toegestaan om Moxa te gebruiken bij koorts. Evenals bij hoge bloeddruk en extreme vermoeidheid.Deze methode is onder meer effectief in het verhelpen van griepsymptomen, vermoeidheid, blessures en gewrichtspijn. Daarnaast kan moxa therapie tevens worden gebruikt om de kans op een stuitligging gedurende de zwangerschap te verkleinen.

Moxa therapie kan gecombineerd met

  • ·         Chinese kruidenbehandelingen
  • ·         Reguliere medische behandelingen
  • ·         Bepaalde vormen van medicatie
  • ·         Psychische  behandelingen
  • ·         Voeding- en leefstijladviezen
  • ·         Cupping

Behandeling met moxa

Bij een behandeling met moxa worden de drukpunten ook wel acupunctuurpunten verwarmd. Zo wordt warmte en Qi toegevoegd op de punten die behandeld worden. De Qi wordt namelijk in beweging gezet. Moxa kan daarom gekozen worden wanneer er pijn is, dat is ontstaan is door een stagnatie of als er te weinig warmte in het lichaam aanwezig is. Of juist wanneer er teveel koude in het lichaam aanwezig is. Het is een effectieve manier om snel verandering in het lichaam te creëren.

In de oertijd

De oorsprong van de moxa methode ligt waarschijnlijk volgens Professor Huard in de vroegere tijd. Toen men nog werkte met stenennaalden(acupunctuurnaalden). Waarschijnlijk probeerde de steentijdmens te werken met behulp van warmte door middel van branden. Om verlichting te brengen bij allerlei reumatische klachten, die veroorzaakt werden door het koudere klimaat of door het wonen in vochtige holen.

Het vuur (warmte) heeft dus een genezende invloed en zal zeker reeds zeer vroeg bekend zijn geweest in de oudheid. Zo staat ook in de Gele Keizer vermeld dat het moxabranden als een volledig ontwikkelde methode werd gezien. In de oertijd brandde men voor een behandeling specifieke drukpunten met ijzeren staafjes die gloeiende. Om deze ijzeren staafjes werden bladeren van geneeskrachtige kruiden gerold, zoals: moerbei, gember, monnikskap en bijvoet. Met deze gloeiende kruidenstaafjes werden dan de lichaamspunten verwarmd.

Waar is moxa van gemaakt?

Moxa is gemaakt van oorsprong los materiaal. Dit materiaal kan geperst worden tot een staafje of een mooie dikke sigaar. Vaak wordt er aan moxa nog andere kruiden toegevoegd, zoals: kaneel, gedroogde gember, musk, danggui, mandarijnenschil en pruimboombast.

Welke moxa methoden zijn er allemaal?

Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen, namelijk: moxa sigaar, moxa op de acupunctuur naald, losse moxa en de moxalamp.

De moxa sigaar

Is een dikke sigaar die heel langzaam op brand. En boven de huid heen en weer wordt bewogen. Ook kan men van punt naar punt bewegen met de moxa sigaar. Het is belangrijk dat de moxa de huid niet aanraakt! Wanneer dit wel gebeurt verbrand namelijk je de huid! Het is dus van belang om goed uit te kijken wanneer je werkt met de moxa sigaar.

Moxa therapie kan eveneens worden toegepast wanneer je baby in stuitligging ligt. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben liggen, kunnen effectief gebruik maken van de moxa sigaar. Het zorgt er namelijk voor dat het kindje gaat draaien in de buik. Om dit te bewerkstellen is het van belang dat dagelijks de buitenhoek van beide kleine teennagels met moxa wordt verwarmd. Dit heeft dus het gevolg dat het kindje zich aanzet tot draaien. Echter is er wel een belangrijke voorwaarden voor deze behandeling met moxa. De verloskundige moet geconstateerd hebben dat de baby nog voldoende ruimte heeft om nog te kunnen draaien. De ervaring heeft geleerd dat de meeste kans op succes ligt bij een Moxa behandeling in de periode tussen de 35ste en de 39ste week van de zwangerschap. Ga niet zelf experimenteren met moxa maar ga altijd naar een goed opgeleide TCM therapeut en overleg altijd met jouw verloskundige of je arts.

Moxa op de naald

Een andere methode is, waarbij korte stukjes moxa bovenop de naald wordt geplaatst. Vervolgens wordt deze aangestoken. De warmte gaat door de naald diep in de huid richting de spier, zonder dat de moxa de huid raakt. Dit geeft een aangenaam gevoel in het lichaam.

Losse moxa

Soms worden er hele kleine bolletjes of kegeltjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra de cliënt de warmte voelt neemt de therapeut met een snelle beweging het korreltje of het kegeltje weg. Het is namelijk niet de bedoeling dat de huid van de cliënt verbrand! Deze methode dient met zorgvuldig uit te voeren.

Moxa lamp

De moxa lamp is vandaag de dag een geweldige uitkomt. Want wie geen zin heeft in de rook en vooral de geur van moxa, kan ervoor kiezen om een moxa lamp te gebruiken. Met een moxa lamp kun je ook een hele zone diep verwarmen. De moxa lamp bestaat uit een infrarood lichtbron, die een keramiekplaat verhit. In deze keramiekplaat zitten aanwezige mineralen, zij beïnvloeden de infraroodstraling, waardoor een betere therapeutische werking ontstaat. De opname via de huid wordt als erg prettig en natuurlijk ervaren. De zwarte plaat, in de kop van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het lichtspectrum bevindt. Zij zijn identiek aan de warmte golven die ontstaan tijdens het branden van moxa.

De werking van de moxa lamp is ongeveer hetzelfde als het branden van moxa. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied kan behandelen. De tweede lampenkop kan dit nog eens verdubbelen. Je kunt ook de tweede kop vanuit een andere hoek laten stralen op de huid. Een opvallend aspect is het ontbreken van de karakteristieke geur van de moxa. Dit is een zeer fijne bijkomstigheid.

Wanneer je meerdere malen per dag, of per week werkt met moxa binnen de praktijk. Zal er een indringende geur ontstaan in de praktijkruimte. Het nadeel daarvan in dat de geur dagen lang blijft hangen. De geur is zo sterk dat het niet zomaar vervliegt. De moxa lamp is  totaal geurloos wat voor veel therapeuten een uitkomst is. Wanneer je nog één of meerdere naaldjes plaatst, wanneer je de moxa lamp gebruikt kan zelfs de warmte hier ook goed op dat punt in de huid trekken. Kortom een moxa lamp is een prima vervanger voor de traditionele moxa.