Yin en Yang als je natuurlijke balans

Bijna iedereen kent wel het symbool van Yin Yang. Maar wat het nu precies is weet niet iedereen. Eigenlijk hebben wij in het dagelijks allemaal structureel te maken met Yin Yang. Alleen zijn we er nauwelijks van bewust. Misschien heb je hier nog niet zo over nagedacht vanwege de vanzelfsprekendheid hiervan. In dit artikel bespreek ik waar Yin Yang vandaan komt. Wat Ying Yang nu precies betekent en waar de begrippen voorstaan.

Geschiedenis

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het een oud Chinees teken is. Zijn oorsprong komt dus vanuit China. Het werd voor het eerst gebruikt ongeveer 700 jaar voor Christus in de I Tjing, het boek Der Veranderingen. De symbolen die in de I Tjing staan vermeld, staan voor Yin en Yang. De voorstelde gebroken lijn staat voor Yin en een onderbroken lijn voor Yang. Later kwam er nog een lijn bij. Deze lijn werd het Yin Yang diagram genoemd. Door deze lijnen ontstond Volle Yin en Volle Yang wat je ook in de diagnoses tegen kunt komen.Het boek komt uit een Chinese religieuze stroming namelijk het Taoïsme.

Het Yin Yang symbool

Het Yin Yang symbool bestaat tegenwoordig uit de kleuren zwart en wit. Het is een cirkel en is onderverdeeld in 2 grote vlakken. De S-vorm die de helften scheidt, toont aan dat beide krachten in elkaar willen opgaan. De stippen laten zien dat elk deel ook het tegendeel in zich draagt. In het donker is er altijd een puntje licht. En in het licht is er altijd een puntje donkerheid. Zo kun je een zonnige dag bijvoorbeeld zien als Yang maar de schaduwen zijn Yin. Hoe zonniger de dag, hoe scherper en donkerder de schaduwen voor het oog lijken. Je kunt nooit zeggen dat iets helemaal Yin is of helemaal Yang is.

Opvallend is dat in de authentieke Chinese literatuur Yin niet rechts is afgebeeld, maar juist onder het Yang. Dit komt omdat men in China van oudsher van boven naar beneden leest. In plaats van links naar rechts. Ook wordt Yin in de Chinese literatuur niet met zwart weergeven. Maar met een rode kleur. Het Yin Yang symbool zoals wij het kennen, wijkt dus iets af van het oorspronkelijke symbool. Echter heeft het wel dezelfde betekenis. Volgens de Oud Chinese beeld betekent het symbool de kosmische dualiteit.

De kringloop van energie

In het Traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie. Deze levensenergie noemen we Qi. In ons lichaam is er een uitgebreid stelsel van kanalen. Deze kanalen noemen we meridianen. In deze meridianen circuleert 24 uur per dag de Qi. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën en richtingen, namelijk: Yin en Yang. Het is interessant om te weten dat de Chinese taal geen woorden kent zoals wij ze kennen. De Chinezen zijn van de beelden en beschrijven van begrippen. Zo betekent bijvoorbeeld Yang officieel de ‘zonzijde van een berghelling’ en Yin ‘de schaduwzijde van een berghelling’. Het concept van Yin Yang vormt nu nog steeds de basis binnen de Chinese cultuur. In theorie kunnen we stellen dat de Chinese geneeskunde is gebaseerd op de theorie van Yin Yang. Natuurlijk is dit wat kort door de bocht. Maar in de essentie klopt deze stelling wel. Alles kunnen we namelijk terugbrengen naar Yin en Yang. Denk hierbij aan de fysiologische processen, pathologieën en behandelingen. Elk onbalans dat bij een cliënt wordt gezien, brengt Chineeskundige terug naar de Yin Yang theorie.

evenwicht

Het evenwicht van Yin en Yang

Yin en Yang kun je zien als een dynamisch proces dat altijd in beweging is. Dit proces stopt nooit en kan ook nooit gestopt worden. Wij als mensen bestaan ook uit Yin en Yang energie. Zo is de bovenkant van het lichaam Yang en de onderkant Yin; de achterkant is Yang, de voorkant is Yin. Elk persoon heeft namelijk haar of zijn eigen unieke verhouding van Yin en Yang in het lichaam. Voor de gezondheid is het van belang dat het Yin en het Yang goed met elkaar functioneren. Daarnaast is het ook belangrijk dat Yin en Yang goed met elkaar samenwerken. Zo zijn onze gevoelens, gedachtes en lichamelijke conditie het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten.

YangYin
BovenOnder
MannelijkVrouwelijk
LichtDonker
WarmKoud
VuurWater
ActiefPassief
MaanZon
HardZacht
ExternIntern
AchterkantVoorkant
FunctieStructuur
RugVoorkant (thorax en buik)
HoofdLichaam
Extern (huid, spieren)Intern (organen)
Boven het middelOnder het middel
Oppervlak van ledematenOppervlak van ledenmaten
Yang organenYin organen
Functie van organenStructuur van organen
QiBloed en Organische vloeistoffen
Wei QiYin Qi

Yin en Yang zijn tegengesteld

Onafscheidelijk, Yin en Yang horen bij elkaar. Zij kunnen niet zonder elkaar bestaan en zijn teven elkaars tegenpolen. Zo kunnen we niet zeggen dat iets Yin is of iets Yang is. Ze staan namelijk altijd in relatie met elkaar. Iets is Yin omdat het gene dat er tegen overgeplaatst is, Yang is of andersom. Zo staat voorbeeld in het boek van Maciocia, het boek dat binnen de TCM veelal wordt gebruikt het volgende in: “…omdat warmte tot het Yang en koude tot het Yin behoort, kunnen we zeggen dat het klimaat in Barcelona Yang is in relatie met dat in Stockholm, maar Yin in relatie met dat in Algiers.”

Yin en Yang zijn onderling afhankelijk

Zoals eerder vermeld kan Yin en Yang niet zonder elkaar, ze zijn afhankelijk van elkaar en kunnen ze niet zonder elkaar bestaan. Zo kan de dag slechts komen na de nacht en omgekeerd. Een ander voorbeeld, de zomer kan pas komen als de winter en de lente is geweest en omgekeerd. Ontspanning kan pas komen na inspanning en omgekeerd.

Yin en Yang beïnvloeden elkaar

Yin en Yang is samen een evenwicht. Wanneer het ene uit balans is, zal het andere automatisch aangevuld worden tot er weer een evenwicht ontstaat. Er zijn vier verschillende balansen binnen de Yin en Yang theorie, namelijk: overheersing van Yang, overheersing van Yin, zwakte van Yang, zakte van Yin.

Gezondheidsklachten een gevolg van onbalans tussen Yin en Yang

De Chinezen ontdekten dat iemand ziek kan worden als het evenwicht tussen Yin en Yang in het lichaam verstoord is geraakt. Als Yin en Yang langdurig uit balans is, kunnen er dus ziektes ontstaan. Het kan zijn dat de balans teveel naar een kant is doorgeslagen, maar ook is het mogelijk dat de stroom van Qi verandert en ergens stagneert wat een blokkade vormt in het lichaam. Het is ook mogelijk dat er een onevenwicht veroorzaakt wordt door externe omstandigheden. Zo kan er een onbalans verstoord raken door bijvoorbeeld veranderingen in de omgeving. Denk hierbij aan het klimaat, de seizoenen, emotionele druk of een ongezonde levensstijl. Het is niet zo dat je meteen ziek wordt als Yin en Yang even uit balans zijn.

Wanneer je ziek wordt omdat er een verstoring is tussen Yin en Yang is, is het absoluut mogelijk om dit evenwicht te herstellen. Hierdoor kan er genezing plaatsvinden. Het herstellen van evenwicht kan door middel van voeding, kruiden, acupunctuur, TuiNa of Qi Gong. Het beste is om altijd een combinatie te maken van een deze verschillende disciplines. Een goede therapeut of arts zal altijd opzoek gaan naar de oorzaak van de klacht(en). Om vervolgens de oorzaak aan te pakken.

Yin en Yang in jouw leven

Houdt er ook rekening meer dat iedereen een andere Yin of Yang behoefte heeft. Dit kan zelfs per dag nogal eens verschillen. De maatschappij waar wij in leven is snelheid nogal een ding. De druk is hoog en wordt nog steeds opgevoerd. Waar is het einde? Het zorgt er in ieder geval voor dat de Yange energie nogal onder druk komt te staat. Omdat je een druk bestaan hebt, is het van belang dat je voldoende Yin toevoegt in je leven. Teveel aanspraak doen op je Yang levert namelijk emotionele instabiliteit op, je raakt overprikkeld, ervaart langdurige stress en dit kan zelfs leiden tot lichamelijke klachten en een burn-out.

Je Yang is opgeraakt en je houdt alleen nog Yin over. Het gevolg hiervan is dat je Yin nog sterker aanwezig is. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld hartkloppingen, nachtzweten, lichamelijk uitdrogen zoals droge huid of constipatie, koude gevoel in het lichaam en slaapproblemen. Dit zijn echter maar een aantal symptomen van een breed scala aan klachten. Het is voor ons als mens ook van belang om in deze maatschappij het Yin goed te verzorgen en zelfs extra te voeden. Bij de voedingsleer, kruidenleer en acupunctuur vormen het Yin en Yang principe een belangrijke basis. Binnen deze disciplines is het uitgangspunt om het zelf genezend vermogen van het lichaam weer op gang te brengen. En daarbij de natuurlijke balans van het Yin en Yang te herstellen.

De wisselwerking van Yin en Yang

Om de energieën en hun wisselwerking beter te begrijpen, volgt hier onder een mooi voorbeeld.


“Je hebt ’s ochtends een belangrijke afspraak en je dreigt te laat te komen. Haastig zoekt je al je spullen bij elkaar. Door deze haast vraag je jezelf af, waar zijn mijn sleutels gebleven? Je zoekt op alle plaatsen die je maar kunt bedenken. En je rent rond en raakt nogal geïrriteerd. Je krijgt het er warm van, jouw gezicht wordt rood en je hart gaat er sneller van kloppen.

 

Dit gedrag is een typische Yang gedrag: rennen, actie, spanning, energie. Als al dat rondrennen niets oplevert, plof je neer in een stoel. Je wordt rustiger. Je gaat in gedachten even terug in de tijd. ‘Wanneer heb ik de sleutels voor het laatst gebruikt?’ Waar heb ik ze toen in godsnaam neergelegd?

 

Zo maakt het Yang gedrag plaats voor Yin gedrag: rust, afstand, even terug in gedachten. Het evenwicht herstelt zich en je vindt de sleutels terug in de zak van je regenjas die je gisteren aanhad omdat het zo intens regende”.