Rituelen nemen een belangrijke plaats in binnen het sjamanisme. Niet alleen binnen het sjamanisme maar ook binnen ons eigen leven en onze samenleving.

Een ritueel markeert een overgangsfase. Voorbeelden van grote overgangsfases zijn onze geboorte en onze overgang naar de andere wereld. Sjamanen helpen al eeuwenlang om deze overgangen soepeler te laten verlopen. Tevens nemen sjamanen een belangrijke rol in het wegnemen van blokkerende energieën.

Sjamanistische dood-rituelen

De ‘sjamanistische dood’-rituelen zijn bedoeld om oude en pijnlijke blokkades te verwijderen oftewel op te lossen. Alles wat jij kwijt wilt, zo gezegd ‘te laten sterven’. Zodat er nieuwe energie geboren kan worden. Hiermee bedoelt een sjamaan het oude los laten en nieuwe positieve energie te verwelkomen. Het zijn oeroude rituelen, welke in vele tradities voorkomen.

Een ervaren sjamaan bereikt een hoger niveau van bewustzijn en gaat in de geestenwereld op zoek naar iemands ziel. Vervolgens onderzoekt de sjamaan wat ervoor heeft gezorgd dat deze ziel zich heeft afgesplitst. De ziel krijgt begeleiding en de sjamaan zorgt ervoor dat de ziel terug naar het lichaam gaat.