Hoe komen afvalstoffen in ons lichaam terecht?
Gedurende een mensenleven krijg je heel wat schadelijke stoffen binnen. Afvalstoffen komen in ons lichaam terecht door: stress, voeding, medicatie, alcohol, roken, milieuvervuiling, straling, elektrosmog zoals televisies, computers en mobiele telefoons enz.
Schadelijke stoffen komen echter niet alleen van buitenaf, je lichaam produceert ze ook zelf. In je lichaam heb je miljarden cellen. Zij zorgen elke dag weer voor een lading afvalstoffen (toxische belasting). Zolang jouw lymfesysteem en jouw lever goed functioneren en jij ervoor zorgt dat je niet teveel schadelijke stoffen binnen krijgt kunnen zij het ‘afval’ wat jouw cellen ‘dumpen’ netjes ophalen en afvoeren en dus opruimen. Echter als deze ‘vuilniszakjes’ die aan de ‘straat’ worden gezet niet (goed) worden opgehaald of geleegd dan ontstaan er gezondheidsklachten.
Zoals je wellicht kunt begrijpen heeft het lichaam het dus best druk om dit elke dag maar weer via de urine en ontlasting af te voeren. Normaal gesproken lukt het wel om een gedeelte af te voeren maar helaas niet alles. Dit komt omdat er dagelijks teveel afvalstoffen bij ons binnen komen. Hierdoor is het helaas niet meer mogelijk om alles goed af te voeren. Het lichaam ‘dumpt’ de niet afgevoerde afvalstoffen op plaatsen in ons lichaam waar ze zo weinig mogelijk schade veroorzaken. Het bindweefsel is daarvan een goed voorbeeld. Bindweefsel is namelijk zacht, rekbaar weefsel dat in het hele lijf voorkomt. Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen zoals hyaluronzuur en water.
Je denkt natuurlijk nu, hé wat handig van ons lichaam! Wat is het lichaam toch slim! Maar helaas, het lijkt dan wel een slimme oplossing van ons lichaam maar eigenlijk is dit niet het geval. In eerste instantie zul je niet veel hiervan bemerken op korte termijn. Echter op lange termijn kan het desastreuze gevolgen hebben. De ‘gedumpte’ afvalstoffen zorgen er namelijk voor dat er door de tijd serieuze gezondheidsklachten en ziekten ontstaan. Dit komt omdat het bindweefsel langzaam aan dicht slibt. Het gevolg hiervan is, dat de voedingsstoffen uit de bloedbaan je cellen minder goed bereikt. Hierdoor krijgen je cellen ook minder zuurstof en dit kan ervoor zorgen dat jij je verder van lekker in je vel voelt.
Lymfesysteem
Gelukkig, hebben we het lymfesysteem wat eigenlijk een soort schoonmaker is van jouw lichaam. Het is een soort netwerk dat door heel het lichaam heen loopt. Het zorgt er voor dat de afvalstoffen uit de cellen doeltreffend wordt afgevoerd. Het lymfesysteem werkt in een richting en volgens een vaste patroon. Dit betekent dat de afvalstoffen afgevoerd worden door het lymfevocht, zij nemen de afvalstoffen mee. Het vocht stroomt vervolgens langs de lymfeknopen. Je kunt deze lymfeknopen zien als een soort filterstations waarbij meerdere lymfevaten elkaar kruisen.
Wist je dat je ongeveer 500 van deze knopen normaal gesproken 24 uur per dag telkens voor jou bezig is met het afvoeren van afvalstoffen in het lymfevocht? Je kunt dus oprecht zeggen dat jouw lichaam er alles aan doet om gezond te blijven. Nu is het de vraag, zorg jij goed voor jouw lichaam? Jouw tempel?
Lever
Naast het lymfesysteem dat zich druk bezig houdt het schoonmaken van het lichaam. Mogen we zeker niet de lever vergeten. De lever is de een na grootste orgaan in het lichaam. Wist je dat de lever tussen de 1,4 en de 1,8 kilo weegt? En de locatie van de lever is direct onder het middenrif en vlak boven je buikholte ligt? Wellicht weet je het al, de lever doet niks anders dan het filteren van bloed, het elimineren van gifstoffen en het opruimen van afvalstoffen. Je lever heeft als belangrijke taak het ontgiften van het lichaam.
Je lichaam een handje helpen
Het is wijs om met regelmaat jouw lichaam een handje te helpen met ontgiften. Dit kan op verschillende manieren. Het beste kun je in het voorjaar altijd kiezen voor kuur, voor een aantal weken, om jouw lichaam vanbinnen uit te ontgiften.
Ontgiften van binnenuit
Ontgiften kun je op verschillende manieren doen. Voor een kuur kun je het beste gebruik maken van kruidentheeën, berkensap, paardenbloem honing met water vermengen of inname van steenmeel (schindele’s mineralien). Wanneer je zware metalen wilt afvoeren in het lichaam kun je gebruiken maken van bijvoorbeeld Vita-Chlorofyl.
Wanneer je graag met kruiden werkt kun je denken aan: brandnetel, paardenbloemwortel, mariadistel, peterselie, kliskruid, artisjok en rozemarijn. Berkensap kan ook ingenomen worden om het lichaam te ontdoen van haar afvalstoffen. Hoe je berkensap zelf kunt aftappen lees je hier.
Uitwendig ontgiften
Ook kun je uitwendig werken met bijvoorbeeld een leverpakking . Dit doe je met 100% natuurlijke groene klei. Groene klei bevat diverse mineralen zoals calcium, magnesium en natrium. Verdeel de groene klei op een katoenen doek en breng deze aan op de huid, bij de lever rechts boven op de buik.
Wanneer je dit proces wilt versterken kun je gebruik maken van een warme kruik. Zorg dat je het niet koud krijgt, gebruik bijvoorbeeld een plaid of een deken om jezelf toe te dekken gedurende z’n 30 minuten. Na deze behandeling is het wijs om voldoende water te drinken zodat het lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren.
Uiteraard geldt dit ook bij alle andere manieren van ontgiften. Wanneer je tussen 13:00 uur en 15:00 uur een leverpakking doet, zal het lichaam optimaal hiervan profiteren. Dit komt omdat volgens de Chinese orgaanklok de levertijd dan het zwakst is. Het is dus een fijn moment om de lever een extra handje te helpen om zich te ontdoen van de afvalstoffen.
Warm en koude douche
Een ander effectieve manier is om gebruik te maken van een douche. De clou hierbij is de afwisseling van warmte en koude. Het warme water zorgt namelijk voor dat de bloedvaten uitzetten. Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vervolgens weer samentrekken. Dit zorgt ervoor dat de ‘pompwerking’ wordt geactiveerd. Wanneer er vocht is dat gestagneerd is, zorgt het ervoor dat het weer gaat stromen. Een ander leuk bijkomstigheid is dat deze wisseldouches van warm en koud water ook het aanmaak van het gelukshormoon endorfine aanmaakt. Wanneer je last heb van hartproblemen of zwanger bent kun je beter voorzichtig zijn met deze methoden.
Droog borstelen
Droog borstelen ook wel dry brushing genoemd komt oorspronkelijk uit de Ayurveda. Het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Wanneer je dagelijks je huid borstelt geeft dit verschillende gezondheidsvoordelen zoals: het stimuleren van de bloedcirculatie, verwijderen van dode huidcellen. Daarnaast bevordert het de stofwisseling en helpt om afvalstoffen af te voeren door het activeren van de lymfesysteem.
0 Reacties