Sociale Media zijn er niet alleen om bij te houden waar je vrienden mee bezig zijn
Het is ook een nieuwsvoorziening, entertainment en informatie in een. Wie niet oppast, kan zich verliezen in een oneindige stroom van foto’s, filmpjes en berichten. Voor je het weet heb je een Social Media verslaving ontwikkeld.
Jongeren
Ruim 62 procent van de jongeren tussen 15 en 35 jaar geeft aan verslaafd te zijn aan Sociale Media. Dat blijkt uit het Jongerenonderzoek 2023 van Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest. De cijfers liggen nog hoger voor de jongste groep van 15 tot en met 21 jaar. 30 procent van de jongeren geeft aan zich onzeker, verdrietig of depressief te voelen na het gebruik van sociale media. Deze gevoelens hebben een direct verband met hun gezondheid.
Social Media verslaving
Verslaving aan Social Media houdt in dat je continu de drang voelt om je accounts te checken en je hebt alleen aandacht voor statusupdates, filmpjes of het bekijken van andermans online profiel. Een studie aan de universiteit van Chicago geeft aan dat deze verslaving sterker is dan alcohol en sigaretten!
Vaak heeft men het zelf niet in de gaten hoe vaak en hoe lang ze online zijn op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Verslaafden spenderen dagelijks meer dan een uur op Sociale Media. Wist je dat Social Media ook een ontsnapping is aan de dagelijkse stress, zoals werk, school of je sociale leven?
Dit komt doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers. Hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer opnieuw gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon Dopamine vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Ook voeden Social Media het verlangen naar sociale bevestiging en de angst om iets te missen. Verder stellen deskundigen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor een Social Media verslaving, bijvoorbeeld mensen die narcistisch zijn of juist een laag zelfbeeld hebben. Hierdoor is het delen van berichten, foto’s of video’s uitwisselen niet langer een leuke bezigheid, maar schadelijk voor je gezondheid, relaties, werk of studie.
Fysieke gevolgen
Fysieke gevolgen die kunnen optreden door verslaving aan sociale media zijn onder andere het carpaletunnelsyndroom, waarbij je problemen hebt met je handen of polsen door te veel typen of swipen. Het typen op je smartphone zorgen voor spanning in je pezen. Ook kun je last krijgen van vermoeide ogen door te lang naar het scherm te kijken. Sociale Media kunnen ook voor gevaarlijke taferelen zorgen tijdens het rijden, fietsen of lopen op straat.
Mentale gevolgen
De mentale gezondheid kan worden beïnvloed door het krijgen van een laag zelfbeeld, evenals gevoelens van jaloezie. Dit komt door het kijken naar ieders ‘geïdealiseerde’ leven op Sociale Media. Dit kan zulke grote gevolgen hebben dat je geen echte sociale interacties meer wilt hebben. Je gedachten zullen alleen maar bezig zijn met het bekijken, leuk vinden en reageren op foto’s van anderen.
Ben ik Social Media verslaafd?
Wanneer je vaak inlogt op Social Media hoef je nog niet direct verslaafd te zijn. Herken je drie of meer van de volgende punten of herkend iemand het uit jouw omgeving dan zit je mogelijk in de gevarenzone voor een Social Media verslaving.
- Je onrustig voelen als je niet op Facebook, Instagram of WhatsApp kunt en zo snel mogelijk kijken zodra je in de mogelijkheid bent om te kijken
- Vaker op Facebook of Instagram actief zijn dan je zelf wilt
- Vrienden of familie zeggen dat je (te) vaak op Social Media zit
- Stiekem je foto’s, filmpjes of berichten checken of verzwijgen wat je doet op social media, bewust het geluid van je telefoon zachter zetten zodat men jou niet hoort
- Moeite met stoppen met Facebook, Instagram of WhatsApp e.d.
- Boos en geïrriteerd reageren wanneer iemand je stoort terwijl je online communiceert met je vrienden
- Iemand negeren wanneer hij of zij jou iets vraagt aan jou wanneer je online bent op Social Media
- Vaker de neiging hebt om te laat te komen omdat je weer eens verzeilt bent geraakt in je Facebook, Instagram of Whatsapp
- Meteen kijken als je hoort of ziet dat er een nieuw bericht binnenkomt
- Regelmatig aan je social media denken terwijl je niet online bent
- Je berichten, foto’s of filmpjes checken op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld in het verkeer
- Slaaptekort doordat je te lang doorgaat met je Social Media bezigheden
- ’s Nachts nieuwe berichten checken
- Je dagelijkse werkzaamheden (school, werk, huishouden) lijden onder de tijd die je aan social media besteedt
Social Media probleem herkennen
Zodra je toegeeft dat je een probleem hebt, schakel dan alle pushmeldingen uit. Dit zal de drang om je feed voortdurend te controleren verminderen. Zorg ervoor dat je Facebook, Instagram en andere icoons niet op je startscherm hebt staan. Doe iets productiefs, zoals wandelen, een boek lezen of zoek een nieuwe hobby. Het belangrijkste is dat je in het moment leeft in plaats van te leven op je Social Media. Als je denkt dat je verslaafd bent aan social media of je vermoedt een verslaving bij iemand in je omgeving, zoek dan hulp.
0 Reacties