Kefir is een weldaad voor je darmen. Net als kombucha. Kefir is een gefermenteerde drank. Het is een frisse en zurige drank die lijkt op een drinkyoghurt wanneer deze gemaakt is van melkkefir. Door de fermentatie is het een licht alcoholische drank. Melkkefir heeft zijn oorsprong in Midden-Oosten en Azië. Vroeger fermenteerde men om het melk langer houdbaar te maken. Melkkefir bestaat langer dan waterkefir. Waterkefir wordt gemaakt op basis van water en heeft een meer zoete frisdrankachtige smaak. Kefir kan gemaakt worden van water of (plantaardige) melk. Door het toevoegen van een speciaal gekweekte bacteriecultuur van gisten en micro-organismen.
Natuurlijke probiotica
Kefir is een gefermenteerde drank en daarmede zeer geschikt voor je weerstand, het is een natuurlijk probiotica. Daarom is kefir een weldaad voor je darmen. Het verbetert en hersteld de werking van de darm. Bij het gebruik van Kefir kunnen darmklachten enorm afnemen. Het is uitermate geschikt bij mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom. Daarnaast bevordert het je spijsvertering. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de vezels beter opgenomen worden en vormt er een natuurlijk balans in de darmen en zal gasvorming en/of obstipatie verminderen.
Goede darmwerking belangrijk bij afvallen
Kefir bevat heel veel vitamines, mineralen en een scala aan enzymen, zoals: calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1, B2, B6, B8, B12, C, D, K2. Ook helpt het bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Wanneer je wilt afvallen speelt een gezonde darmwerking namelijk een belangrijke rol. Het zorgt er namelijk ook voor dat overtollig vocht wordt afgevoerd en de voedingsstoffen beter worden opgenomen in het lichaam. Dit helpt dus bij een gezond metabolisme wat weer helpt bij het afvallen of behouden van een gezond gewicht. De zuren in Kefir zorgt voor de remming van de eetlust, wat natuurlijk een fijne bijdragen is tijdens het afvallen.
Kefir helpt bij fysieke en mentale gezondheid
Omdat Kefir weerstand verhogend is draagt het bij aan de bescherming van infecties. Het lichaam hersteld sneller, bijvoorbeeld bij griep, verkoudheid en diarree. Maar ook bij zware therapieën zoals bijvoorbeeld bij chemotherapie. Tevens ondersteunt het de behoud van gezonde botten en helpt bij osteoporose. Het helpt ook bij astma, reuma en (voedsel)allergieën. Dit komt omdat Kefir een ontstekingsremmende werking heeft.
Kefir helpt daarnaast ook bij de mentale gezondheid. Het verbetert namelijk de hersenfunctie. De verschillende B-vitamines helpen, samen met vitamine C en D, magnesium en ijzer bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Het helpt de hersenen om de geheugenreceptoren gezond te houden en het blijft de hersenen ondersteunen in de cel vernieuwing.
Kefir is een gefermenteerde drank maak variatie
Er zijn drie verschillende soorten Kefir die je kunt maken. Alle drie de soorten kefir zijn een weldaad voor je darmen. De volgende soorten kefir zijn te koop, namelijk: melkkefir, waterkefir en Kefir Mild. Melkkefir kun je het beste vergelijken met een frisse drinkyoghurt. Er ontstaat een klein beetje alcohol in de drank en het is licht bruisend. Waterkefir kun je het beste vergelijken op een zoetige frisdrank. Omdat er vergisting nodig is wordt er een hoeveelheid suikers of fruit toegevoegd. Ook kun je naast fruit ook kruiden erbij toevoegen waardoor er vele variaties in smaak mogelijk zijn.
Kefir Mild wordt veel al verkocht in verschillende supermarkten. Er wordt gebruikt gemaakt van samengesteld poeder in plaats van kefirkorrels. Dit poeder is ook gemaakt van verschillende bacteriën. Deze variant is niet te vergelijken met de melk -en waterkefir omdat is aangetoond dat deze veelal geen gist en een uitgebreide kefircultuur bevatten. Dit betekend dat ook de bijbehorende gezondheidsvoordelen niet te evenaren zijn met de ‘echte Kefir’ korrels.
Wat gebeurt er tijdens het kefir proces?
Wanneer je Kefirkorrels toevoegt aan melk (melkkefirkorrels) of water (waterkefirkorrels) gaat de bacteriecultuur groeien. Ze groeien als bloemkoolachtige korrels.
Tijdens het fermentatieproces wordt de drank luchtdicht afgedekt en tussen de 24 én 48 uur bewaard op een temperatuur van gemiddeld 18 á 20 graden. Binnen deze tijd vermenigvuldigen de bacteriën zich en voeden zij zich met de (melk)suiker. De suikers worden opgenomen en door de kefirkorrels en omgezet in verschillende zuren. Na het verwijderen en zeven van de kefirkorrels blijft er een frisse en licht zurige drank over, namelijk: Kefir.
De ‘levende’ kefirkorrels kun je vervolgens weer gebruiken voor het maken van een nieuwe hoeveelheid Kefir. De smaak en intensiteit van de Kefir is afhankelijk van de kracht van de kefirkorrels. Let op: dit kan per seizoen en regio van herkomst verschillen. Het is daarom altijd een uniek en natuurlijk product.
Kefir is echt een weldaad voor je darmen geniet ervan!
0 Reacties