Het maken van vlierbloesemsiroop is superlekker en gezond. Daarnaast is het ook nog eens eenvoudig! Zelf vind ik het ook heel leuk om vlierbloesemsiroop te maken. Vlierbloesemsiroop is ook ontzettend leuk om samen met je kinderen of kleinkinderen te maken. Wist dat vlierbloesem ook uitermate geschikt is om een heerlijk kopje thee van te zetten? Het kruid kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. Wat ikzelf ook lekker vind om te drinken is, vlierbloesemwater. Je doet dan verse bloemschermen in een karaf, je laat dit een tijdje trekken en daarna kun je heerlijk te genieten van jouw eigen gemaakte vlierbloesemwater.
Maar goed! Hoe maak je nu deze overheerlijke vlierbloesemsiroop? Wat heb ik gedaan? Ik ben gewapend met een tas de natuur ingegaan. Uiteraard kun je ook een mandje nemen of een emmer. Net wat jij fijn vindt om mee te nemen. Het is handig als je een snoeischaar meeneemt. Eerst ben ik langs voetbalvelden gaan kijken. Ik had een tip gekregen om daar eens te kijken en warempel daar zijn veel van deze struiken te vinden. Wat gaaf! Het feest kon beginnen. Ik vraag altijd eerst aan de plant of ik haar mag oogsten. Als ik dat heb gedaan, begin ik pas haar te oogsten.
Let erop dat je niet alle bloemschermen uit de plant knipt! Wanneer je alle bloemschermen eruit knipt kunnen er geen besjes meer gevormd worden. En daarnaast hebben de insecten ook geen voeding meer dus knip niet alles uit de struik! Zoek daarom ook meerdere vlierstruiken waar je diverse bloemschermen kunt oogsten. In mei en juni is de vlier klaar om te oogsten, ze staan dan mooi in bloei. Pluk altijd de bloemschermen die mooi open zijn en waar geen bruine randjes aanzitten. De vlier kun je ook veelal vinden in parken en bossen.
Als je eenmaal bij de vlier bent aangekomen en je begint met oogsten, dan is mijn advies, schud altijd even voorzichtig het bloemschermpje. Wanneer je dit doet kunnen namelijk de insecten er nog uitvluchten. Indien je wappert met het bloemschermpje komt er vaak wat stuifmeel ervan af, dus pas op voor je kleding. Onthoud dat het stuifmeel zorgt voor de lekkere smaak in de siroop. Je doet er goed aan om op te letten dat je niet te veel stuifmeel verliest. Dit is immers zonde voor de smaakbeleving!
Het is tijd om je pan te pakken om zelf vlierbloesemsiroop te maken! Gooi niet de gehele bloemschermen in je pan. Knip zoveel mogelijk takjes ervan af. Een beetje groen is niet erg. De groene takjes zijn namelijk wat bitter, zodoende. Als je hiermee klaar bent, vul je de pan met water. Zorg ervoor dat de bloesems net onder water staan. Zelf heb ik gekozen voor gefilterd water met edelstenen (amethist, rozenkwarts en bergkristal) ook wel de goudendriehoek genoemd. Omdat ik zelf 4 liter siroop heb gemaakt heb ik circa 300 gram vlierbloesem gebruikt en 2 liter water. 1 liter water heb ik in de waterkoker gedaan en de andere direct uit de waterkan. Doe de deksel erop en laat dit tussen de 12 en 24 uur trekken.
Vervolgens giet je het mengsel door de zeef in de andere pan. Omdat de vlierbloesem hun werk hebben gedaan, mag je dit weg doen. Nu kun je ervoor kiezen om je vlierbloesemwater nog een keer te zeven maar dan door een kaasdoek. Als je dit doet hou je namelijk heldere vloeistof over. Zelf heb ik ervoor gekozen om dit niet te doen. Ik vind het niet erg om een wat troebele siroop te hebben. Ik vind het zo een mooi natuurproduct.
Nu ben je klaar voor de volgende stap! Per liter heb je ongeveer 20 gram citroenzuur nodig. Zelf zou ik iets minder dan 20 gram doen, circa 15 gram. Dit maakt het net wat minder zuur. Speel er gerust mee. Let op, hoe minder citroenzuur, des te korter het product houdbaar is. Op basis van 20 gram is je siroop ongeveer een jaar lang houdbaar. Daarnaast heb je ongeveer 1 kilo suiker nodig mijn advies is gebruik geen gewone fabriekssuiker maar oerzoet of kokosbloesemsuiker zoals eerder hierboven aangegeven. Dit is namelijk een ‘gezondere’ suiker. Zelf heb ik gekozen voor 900 gram dit vind ikzelf een fijne smaak qua zoetheid. Er is nogal wat verschil te vinden binnen de vlierbessensiroop recepten. Het kan namelijk variëren tussen 500 en 1250 gram suiker per liter.
Nu je dit weet, zet je de pan op het vuur, laat het niet koken. Dit gaat namelijk ten koste van de smaak. En dat zou natuurlijk erg zonde zijn! Voeg nu de suiker toe. Blijf roeren totdat het opgelost is. Dit duurt tussen de 5 en de 10 minuten. Daarna voeg je het citroenzuur toe voor een frisse smaak en voor een langere houdbaarheid.
Het is nu tijd om je zelf gemaakte vlierbloesemsiroop in potten of flessen te doen. Dit kun je doen door middel van een trechter of een juslepel.
Vanaf nu kun jij ook genieten van je eigen gemaakte vlierbloesem siroop!!
De vlier heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo helpt vlierbloesem tegen griep, koorts en kinderziektes. Het helpt de symptomen van griep te verzachten en is in staat om bacteriële infecties en bepaalde virussen te voorkomen. Vlierbloesem versterkt het afweersysteem. Tegenwoordig zie je steeds meer homeopathische middelen die bereid zijn met vlierbloesem. Dit is niet zo gek, steeds meer mensen zien de effectieve werking van vlierbloesem. De vlier is een gezonde en een lekkere manier om sneller van de griep af te komen. Ook is de vlier een geweldige plant ter preventie van griep.
Hoewel vlierbloesem al een lange tijd wordt gebruikt bij griep is zij ook zeer geschikt bij neus-, keel- en mondklachten. Dit komt door de verzachtende werking en de ontstekingsremmende werking van de looistoffen en het ursolzuur wat in de vlierbloesem zitten.
Naast inwendig gebruikt is zij ook zeer geschikt bij uitwendig gebruik bij huidproblemen, kneuzingen en zwellingen. Mondslijmvliesontsteking, keelpijn, amandelontsteking, strottenhoofdontsteking.
Hekserij is niks anders dan leven volgens de ritme van de natuur. Heksen voelen aan…