Paardenbloemen je vindt ze nu overal in de natuur. Misschien raadt je het al, het is tijd om zelf medicinale paardenbloem honing te maken!
Of denk je wat zeg jij nu weer Lucinda? Paardenbloem honing? Ja, medicinale paardenbloem honing! Eigenlijk is het helemaal geen echte honing, het is eigenlijk een soort suikerstroop met geneeskrachtige werking en nog superlekker ook. Ben je geïnteresseerd, lees dan zeker verder.
Ga op een mooie en droge dag naar buiten met een mandje en verzamel daar mooie openstaande paardenbloemen die nog niet aan het verwelken zijn. Ik wil je graag adviseren om paardenbloemen te plukken op een plek waar zo min mogelijk auto’s rijden in verband de uitstoot van giftige stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook adviseer ik je om 3 handenvol bloemen te plukken of 250 gram bloemen, je houdt dan ongeveer 150 gram bloemblaadjes eraan over).
Ik heb ervoor gekozen om de bloemen niet te wassen. Indien je de bloemen wast verwijder je namelijk ook het stuifmeel en dat is eigenlijk wat je juist niet wilt. Thuis kun je even de paardenbloemen even nakijken of er nog insecten tussen de bloemetjes rondwandelen. Neem daarna een pan, voeg hierin de bloemblaadjes. Je kunt de kop van de bloem van de steel gewoon verwijderen. Een beetje groen erbij is niet erg, als er teveel groen bij zit wordt het te bitter daarom gebruik je voornamelijk alleen de bloemen.
Als je het bovenstaande hebt gedaan, voeg dan 1 liter water toe. Breng dit aan de kook, daarna haal je het van het vuur en laat je het een nacht of 24 uur trekken. Vervolgens giet de gehele massa af je houdt nu een paardenbloemthee eraan over. Nu voeg je het sap en de rasp van een halve biologische citroen toe.
Omdat je geen chemische gifstoffen in je medicinale paardenbloem honing wilt hebben. Aangezien ons fruit volop wordt bespoten is het wijs om te kiezen voor onbespoten fruit zodat je paardenbloem honing zo zuiver mogelijk en natuurlijk mogelijk is.
Is het tijd om 1 kilo suiker toe te voegen. Let op: gebruik hiervoor biologische oerzoet of kokosbloesem suiker toe, geen ‘gewone’ fabriekssuiker dit is namelijk een stuk ongezonder. Dit breng je aan de kook, daarna laat je het zachtjes pruttelen op het vuur. De bedoeling is dat je het inkookt, tot je de gewenste dikte bereikt. Je behoudt ongeveer een liter over. Dit duurt best lang! Houdt er rekening mee dat je zeker 2 uur hieraan kwijt bent. Tussentijds is het belangrijk om goed te roeren zodat het niet aanbrandt. Als je wilt kun je een schoteltje in de koelkast zetten en als je denkt dat de honing klaar is kan je een paar druppeltjes op het schoteltje laten vallen. De druppeltjes koelen dan snel af en op deze manier kun je zien of je tevreden bent met het resultaat.
Als jouw medicinale paardenbloem honing klaar is kun je het in schone potjes gieten en op een donkere en koele plaats bewaren. De paardenbloem honing is zeker een jaar houdbaar. Geniet nu van je heerlijke paardenbloem honing!
Paardenbloemen zijn medicinaal en goed voor de lever, spijsvertering en heeft een vochtafdrijvende werking. Het is een immuunverbeteraar omdat het zowel antiviraal als antibacterieel werkt. Tevens helpt zij bij vermoeidheid, reumatische aandoeningen, osteoporose, ouderdomsdiabetes, bloedarmoede en helpt bij de melkproductie tijdens de zwangerschap.
Daarnaast bevatten paardenbloemen boordevol vitaminen en mineralen onder andere: B1, B2, B3, C, choline en de mineralen, calcium, seleen, chroom, magnesium, zink, mangaan en zwavel in. Er zitten ook zeer veel bitterstoffen in paardenbloemen. Het bevat het fytosterolen, vetzuren waaronder linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Verder zitten er flavonoïden, fenolzuren, slijmstoffen, looistoffen of tanninen in paardenbloemen.
Tip: heerlijk in de yoghurt (met eventueel wat vlozaad wat goed is voor je darmflora) of superlekker als limonade tijdens de zomer wat gelijk een ontgiftende werking heeft!
Hekserij is niks anders dan leven volgens de ritme van de natuur. Heksen voelen aan…