Medicinale dranken

Kombucha is goed voor de darmen

Deze thee is niet zomaar een thee! Kombucha is goed voor de darmen. Het zit namelijk vol probiotica, enzymen en antioxidan­ten. Je mag dus zeggen dat het een geweldig drankje is!

 

Fermentatieproces

In eerste instantie maak je eerst een basis kombucha dit gebeurt bij het eerste fermentatieproces. Hierna kun je gaan bottelen of je kiest ervoor om na het eerste fermentatieproces de kombucha op smaak te brengen, dit gebeurt bij het tweede fermentatieproces waarbij de zogenaamde scoby cultuur is verwijderd. De eerste fermentatie wordt gestimuleerd door een cultuur, de zogenoem­de scoby. Kombucha staat bekend als gezond tonicum want kombucha is goed voor de darmen. Bij regelmatige consumptie helpt het ons lichaam in balans te brengen en het zelf herstellend vermogen te activeren. De drank heeft een duidelijke smaak, zowel zoet als scherp, met een verfrissende, langdurige sprankeling. Mensen die het drinken ervaren vaak een licht, natuurlijk high gevoel doordat er zoveel probiotica in zitten.

 

Geschiedenis van kombucha

De oorsprong van Kombucha is wat mysterieus. Kombucha werd al meer dan 2000 jaar geleden in China gedronken. Zij wisten het al lang, kombucha is goed voor de darmen. Kombucha zit vol probiotica. Deze thee werd de ‘thee van onsterfelijkheid’ genoemd. Kombucha kent ook hele andere namen zoals bijvoorbeeld: tea kvass(Russisch), paddenstoelenthee en theebier. Ook gaat het verhaal dat de Koreaanse arts Kombu deze speciale thee gebruikte voor de behandeling van de Japanse keizer lnyoko. Hij combineerde zijn naam met het Chinese woord cha wat thee betekent.

 

Wat doet kombucha?

Kombucha versterkt het immuunsysteem dit mag duidelijk zijn door de hoge aantal probiotica en enzymen. De darmflora wordt in balans gebracht en daardoor versterkt.  Dit draagt bij aan een betere gezondheid en een beter werkend immuunsysteem. Het helpt dus ook de spijsverteringsproces in het lichaam wat ideaal is voor de Gu Qi gezien vanuit Chineeskundig perspectief. Voor mensen met een prikkelbaardarmsyndroom of een maagzweer kan kombucha een uitkomst zijn.

 

Kombucha is een weldaad voor je darmen

Kombucha is ook een geweldig drankje om het lichaam te ontgiften met name de lever. Tijdens een studie is aangetoond dat een levercel van iemand die kombucha drinkt zijn fysiologie behoudt ondanks blootstelling aan gifstoffen. De schade die door gifstoffen wordt aangericht is dus gering. Men denkt dat dit komt door de antioxidante werking. Kombucha reinigt het lichaam ook van zware metalen door ze op te nemen en te verwerken. Daarnaast kan het helpen bij het voorkomen en genezen van schade in de gewrichten omdat het een pijnstillende en ontstekingsremmende stof bevat wat analeticum heet. Het dus ook een zeer geschikte drank voor mensen met reumatische klachten.

Inmiddels is Kombucha erg populair in Noord­ Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada, Duitsland en Australië. In een wereld waarin we voortdurend blootstaan aan vervuiling en zware metalen en ons afweersysteem wordt verzwakt door antibiotica en orale anticonceptie zijn gefermenteerde voedingsmiddelen een weldaad voor ons lichaam.

Hoe wordt kombucha gemaakt?

Kombucha kan men maken van zwarte thee, groene thee, witte thee en oolong thee. Het beste gebruik je geen theeën waarin olie of smaken zijn toegevoegd. Zij kunnen namelijk de scoby cultuur aantasten.  Dit is de levende thuis voor een mix van bacteriën en gisten die gezoete thee fermenteren. Kombucha zit vol probiotica en dat komt door het proces van het fermenteren. Waardoor kom­bucha ontstaat. De scoby staat ook bekend als de ‘moeder’ vanwege zijn vermogen om met iedere fermentatie een nieuwe huid (een ‘baby’) te produ­ceren.  De babyscoby kan van de originele moeder worden gescheiden zodra hij 5 millimeter dik is, waardoor er een nieuwe scoby ontstaat waarmee gebrouwen kan worden.

De scobykolonie fermenteert de thee door het eten van de suiker en de productie van enzymen en zuren. Deze suiker is bedoelt voor de scoby cultuur en niet voor jouw lichaam. Suiker is benodigd om het fermentatieproces opgang te houden. Je hoeft niet bang te zijn er er veel suiker zal achter blijven in het eerste fermentatieproces.

 

De juiste suiker voor je scoby kiezen

Het beste gebruik je witte kristalsuiker, donkere kristalsuiker is ook mogelijk maar je scoby kan er meer moeite mee hebben. Het is raadzaam om langzaam je scoby aan deze suiker te laten wennen door langzaam over te stappen op bruine kristalsuiker. Als jezelf wilt brouwen kun je het beste bronwater gebruiken of gefilterd water in verband de chloor in het water. Er zijn geen vaste regels voor het kopen van de benodigdheden om thuis te kunnen brouwen. Ik adviseer je om een glazenpot te gebruiken met een brede opening aan de bovenkant. Een andere mogelijkheid is loodvrije aardepot. Plastic is eventueel ook mogelijk maar dit type plastic dient wel geschikt te zijn voor voedingsmiddelen. Het is ook van belang om een katoenendoek te gebruiken zodat je de bovenkant van de pot kunt afsluiten. Gebruik geen netel- of kaasdoek, hier kunnen de fruitvliegjes zich erdoorheen wurmen en dan is uiteindelijk je brouwsel in azijn veranderd. Voor de flessen kun je het beste ook kiezen van glazen flessen.

rJe kunt de gebottelde flesjes zeker zo ’n twee weken bewaren in de koelkast. De smaak ontwikkelt zich met de tijd. Je laat alsware de kombucha rijpen tot een heerlijk, droog, sprankelend tonicum.

 

De houdbaarheid

De sprankeling in kombucha ontstaat door het beetje suiker dat is achtergebleven bij het bottelen na het tweede permentatieproces. De hoeveelheid koolzuur hangt af hoeveel suiker er is achter gebleven. De houdbaarheid is na de tweede fermentatie verschillend. Theoretisch gezien kan een goed gefermenteerde kombucha niet bederven. Het verandert alleen langzaam in de loop van een jaar in azijn.

Kombucha met vers fruit en groente bijvoorbeeld vormt heel snel koolzuur het is dan verstandig om het binnen een week te nuttigen voordat de dop openspringt door de kracht die erachter zit. Aftreksels van bloemen, kruiden, specerijen en thee blijven in de koelkast maximaal drie maanden goed, dit is afhankelijk van het suikergehalte dat is toegevoegd. De balans tussen suiker en koolzuur bepalen is lastig. Ervaring doet nu eenmaal wonderen.  Als je van mening bent dat de kombucha te weinig sprankelend dan kun je per halve liter een halve theelepel suiker toevoegen en het nog 3 dagen extra laten staan zodat er meer koolzuurvorming ontstaat.

 

Hoe maak je nu zelf overheerlijke kombucha?

Inmiddels is het al wel duidelijk, kombucha zit vol probiotica. Nu gaan we aan de slag. Als eerste maak je een basisrecept voor je kombucha. Dit kun je doen met 2-3 losse theeblaadjes van zwarte thee, groene thee, witte thee of Ooling thee naar smaak. Vervolgens voeg je 160 gram kristalsuiker toe en 125 – 200 ml niet-geromatiseerde kombucha van een vorige brouwsel of je kiest ervoor om 2 eetlepels gedistilleerde witte azijn toe te voegen. Vervolgens breng je ruimt 2 liter water aan de kook. Giet het vervolgens in de hittebestendige brouwpot. Doe de losse theeblaadjes in het theefilter en laat de thee van je keuze zo’n 4-8 minuten trekken. Roer daarna met een houten lepel de suiker door de nog warme thee tot het volledig is opgelost. Laat het daarna afkoelen tot kamertem­peratuur. Het afkoelen van de thee is noodzakelijk, anders beschadigd het de scoby cultuur.

 

Vervolgens

Voeg daarna de niet-gearomatiseerde kombucha of de gedistilleerde witte azijn toe en laat de scoby met schone handen in de afgekoelde, gezoete thee zakken met de lichtere kant naar boven mochten er gistdraden aanzitten dan mogen deze gewoon afzakken naar de bodem dit is niet erg. Dek de pot af met de katoenendoek en zet deze vast met een elastiekje. Zet de pot tenminste 7 dagen weg op kamertemperatuur (niet in direct zonlicht). Als de scoby de suiker begint op te eten, moet je een azijnachtige smaak beginnen te proeven.

Nog even wachten en dan kun je genieten van je eigen kombucha. Vertel het aan jouw vrienden, familie, collega’s en zeg het gerust voort: kombucha is goed voor je darmen. Kombucha zit vol probiotica, het is echt een weldaad voor de darmen :-).

 

Het bottelen

Als jouw kombucha staat. Proef iedere dag even en als je vindt dat het een goede balans heeft tussen zoet en zuur is, dan kun je kombucha bottelen. Daarna ben je klaar voor de tweede fermentatieproces. Giet de, kombucha over in flessen, laat ongeveer een centimeter ruimte boven in de flessen over en sluit de flessen goed af. Bewaar ze in de koelkast. Als je wilt kun je nu doorgaan met het tweede fermentatieproces en de kombucha een lekkere smaak geven door middel van fruit, groente of aftreksels van bloemen, kruiden, specerijen. Geniet en experimenteer!

Kefir zit ook bordevol probiotica. Maak nu je eigen kefir en breng je darmen daarmee inbalans.

Delen
Gepubliceerd door:
Lucinda van Sluijs