Kruiden

De gewone vlier en haar werking westers & Chinees bekeken

Gewone vlier

De gewone vlier is een prachtige struik die wel tot 7 meter hoog kan worden. Zij bloeit van mei tot juni een heeft prachtige geurende witte bloemen. De bessen hebben een zure, aromatische fruitige smaak. De bloemen hebben een sterke zoetige smaak en heeft wat weg van een ananasachtige geur. 

Geneeskrachtig werking westers

De bloesem wordt veelal ingezet bij verkoudheid en griep samen met lindebloesem. Ze bevordert de bronchiale secretie. Daarnaast helpt ze bij mond-, neus- en keelproblemen. Hooikoorts, astma. Van de vruchten wordt vaak een sap gemaakt. Dit vanwege de anthocyanen antioxiderend en versterken van het immuunsysteem. Het is bloedopbouwend, reinigend en darm stimulerend. Daarnaast wordt het ook ingezet bij reuma, jicht en diabetici. In volksgeneeskunde worden de bessen ook ingezet bij ischias en zenuwpijnen.

Geneeskrachtige werking Chinees

De thermische waarden van de vlier is neutraal en heeft als tweede een koelend effect. De smaak is een beetje scherp, bitter en zoet. De aard is drogend, stimulerend, verspreidend, losmakend, verzachtend en oplossend. De vlier werkt op de volgende meridianen Long en Blaas. Je mag tussen de 2 tot 5 gram kruid per dag binnenkrijgen.

De vlier klaart Wind Koude/Hitte. Klaart Long Slijm. Klaart Wind Damp/Hitte. Versterkt de Blaas Qi. Lost stagnatie van Qi/Slijm/Damp op en voert Damp af. Klaart Hitte toxines. Ondersteunt de Chong Mai.

Toepassing in de keuken

In april kun je de jonge scheuten van de vlier oogsten. Gedroogd kun je ze gebruiken aan kruidentabakmengels.

De bloemknoppen kun je vanaf april tot mei ook als pickles inleggen. Daarnaast kun je de bloemen van mei tot juni oogsten. Ze hebben een intense aroma. Je kunt de bloemen in azijn toevoegen, wijn, limonade, zoete gerechten of in de thee. Het is ook erg lekker om de bloemen over je salade te strooien of ze in een papje van maïzena te dippen en te bakken.

De groene bessen kun je in juni voor kleine hoeveelheden oogsten. De niet-rijpe bessen kun je ook inleggen als pickles. Let wel op, niet rijpe rauwe bessen kunnen enkel in kleine hoeveelheden gegeten worden. Dit in verband ze tot diarree of misselijkheid kunnen leiden.

Rijpe bessen kunnen vanaf augustus tot september in kleine hoeveelheden rauw gegeten of ontsapt worden. Wanneer je de sap lang laat sudderen kun je een ongezoet bitterzuur kruidensap maken. Als je van de vlierbessen sap of limonade wilt maken is het verstandig om het te gaan zoeten. Verder kan men van de vlierbessen jam, wijn en azijn gemaakt worden. Gedroogde bessen kun je prima verwerken in kruidentheeën. Ook kun je ervoor kiezen om het zo te eten of als zure smaakmaker toe te voegen in je gerechten. Ook is het een ideale natuurlijke kleurstof om voeding op een gezonde manier te kleuren.

Delen
Gepubliceerd door:
Lucinda van Sluijs