Het is een gefermenteerde Oostzeeharing en in Zweden een traditionele delicatesse. Vroeger was het voor mensen in Noord Scandinavië super belangrijke voedsel! Zij konden namelijk hierdoor de winter overleven. Ik heb in ieder geval een poging gewaagd! Durf jij Surströmming ook aan?
De methode om haring door middel van fermenteren te bewaren zou zijn ontstaan in de 16e eeuw. Het gebruik om vis te fermenteren moet echter veel ouder zijn. In Noorwegen is deze manier van conserveren voor het eerst vermeld in 1348.
De haring wordt gevangen in het voorjaar en geconsumeerd in de zomer. Na het vangen wordt het gepekeld en in vaten gedaan. Na een maand gaat de vis in blikken. Waarbij het gistingsproces doorgaat in het blik. Een opgebold blik is een teken van sterke gisting. Door liefhebbers wordt beschouwd als smaakvoller.
De penetrante geur komt van de organische zwavelverbindingen die vrijkomen tijdens het fermentatieproces. Het lijkt op de geur van rotte eieren of van een stinkbom!