Voeding

Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten en toch gezond

Het is een gefermenteerde Oostzeeharing en in Zweden een traditionele delicatesse. Vroeger was het voor mensen in Noord Scandinavië super belangrijke voedsel! Zij konden namelijk hierdoor de winter overleven. Ik heb in ieder geval een poging gewaagd! Durf jij Surströmming ook aan?

De methode om haring door middel van fermenteren te bewaren zou zijn ontstaan in de 16e eeuw. Het gebruik om vis te fermenteren moet echter veel ouder zijn. In Noorwegen is deze manier van conserveren voor het eerst vermeld in 1348.

De haring wordt gevangen in het voorjaar en geconsumeerd in de zomer. Na het vangen wordt het gepekeld en in vaten gedaan. Na een maand gaat de vis in blikken. Waarbij het gistingsproces doorgaat in het blik. Een opgebold blik is een teken van sterke gisting. Door liefhebbers wordt beschouwd als smaakvoller. 

De penetrante geur komt van de organische zwavelverbindingen die vrijkomen tijdens het fermentatieproces. Het lijkt op de geur van rotte eieren of van een stinkbom!

Wanneer je de blik opent begrijp je precies wat ik bedoel. De opvallende geur die vrijkomt is mega. Het is een sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden. Ikzelf ook! Het is dan ook af te raden om het blik binnen te open. De geur kan anders dagen lang in huis blijven hangen dit is iets wat je echt niet wilt hebben.

De haring is beslist niet bedorven. Als je in de blik kijkt zie je dat de haring zijn vorm heeft behouden en nog stevig in zijn graat zit. Het is niet de bedoeling om de haring nog eerst af te spoelen met water. Je dient het direct op te eten. Als je de haring eerst afspoelt is er een vermindering van geur maar ook van de smaak die sterk zoutig is. Al vond ik het zelf wel meevallen met de zoute smaak.

Voor veel mensen is de geur echter een te grote barrière om de vis daadwerkelijk te kunnen opeten of zelfs maar te willen proeven. Zelf heb ik ongeveer een stuk van 4 centimeter geproefd. In het begin viel het reuzen mee met de smaak (ik ben al geen visliefhebber). Eenmaal een aantal malen goed gekauwd te hebben kwam de onaangename smaak naar voren! Mijn lichaam spuugde het direct uit! Brrrr.

Zelf vlierbloesemsiroop maken, wat een feest!

Niks is leuker om je eigen vlierbloesemsiroop te maken Het maken van vlierbloesemsiroop is superlekker en gezond. Daarnaast is het ook nog eens eenvoudig! Zelf vind ik het ook heel leuk om vlierbloesemsiroop te maken. Vlierbloesemsiroop is ook ontzettend leuk om samen...

Het verteringsvuur binnen de TCM

Binnen de TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt het verteringsvuur ook wel verteringsproces meestal omschreven in termen van: de functie van de Milt en de Maag. Als je de functie van de Milt en de Maag begrijpt volgens de TCM dan wordt de Chinese voedingsleer...

Delen
Gepubliceerd door:
Lucinda van Sluijs