Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien

Deze energie wordt getransporteerd via de 76 meridianen in het lichaam. De meridianenleer is eigenlijk afkomstig uit de oosterse gezondheidsleer. Ondertussen heeft het ook een belangrijke plaats ingenomen in de westerse reguliere gezondheidszorg.

Met het blote oog kun je geen meridianen waarnemen. Echter lopen de meridianenbanen van je kruin tot je tenen. Samenvormen deze energiebanen een volledig netwerk door het lichaam. In dit netwerk stroomt de Qi door heel het lichaam heen en wordt het getransporteerd om de organen van energie te voorzien. Dit netwerk communiceert dus tussen alle delen van het lichaam en de organen. De belangrijkste functie van dit netwerk is het vrij laten stromen van de levensenergie. Wanneer de Qi niet meer gemakkelijk kan stromen door de meridianen ontstaat er na verloop van tijd gezondheidsklachten. Blokkade in de meridianen is dus eigenlijk niks anders dan een voorstadium van het ontwikkelen van een ziekte.

Over het lichaam lopen 76 meridianen waarvan 12 (24) hoofdmeridianen (12 links en 12 rechts), 6 Yin- en 6 Yangmeridianen. De namen van de 24 (12 hoofdmeridianen) zijn gekoppeld aan de organen. Echter staan ze ook in verband met een gebitselement, een emotie, een lichaamsstelsel bijvoorbeeld lymfestelsel, cardiovasculaire systeem, spierstelsel etc., een chakra, een basisbehoefte, een energiestroom in het verloop van de meridiaan en een deel van het bewegingsapparaat. Hoewel elk meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan, reikt de functie van een meridiaan verder dan alleen op het specifieke orgaan.

Yin en Yang

Yin en Yang meridianenbanen

Ook bij de meridianenleer is het concept Yin en Yang belangrijk. Aangezien Yin en Yang steeds in evenwicht horen te zijn. Er zijn vrouwelijke Yin meridianen en mannelijke Yang meridianen. De Yange meridianen lopen aan de buitenzijde van het lichaam en de Yinne meridianen lopen aan de binnenkant van het lichaam. Het onderlichaam ziet men als Yin en het bovenlichaam als Yang.

Wat heeft invloed op de meridianen?

Alles wat er in ons dagelijks leven gebeurt heeft invloed op de meridianenbanen. Hierbij kun je denken aan alles wat wij eten en drinken, alle emoties en stress die wij ervaren gedurende de dag, alle bewegingen die wij maken maar ook ons slaapgedrag.

Wanneer het gaat om negatieve emoties zoals boosheid, woede, irritatie en verdriet, of wanneer er spraken is van stress, is er een stagnatie (blokkade) van de Qi stroom aanwezig in de meridianen.

Er kan ook spraken zijn van teveel of juist te weinig energie in de meridianen. Wanneer dit gebeurt ontstaan er ook diverse klachten dit kan zich uitten op zowel lichamelijk niveau als, geestelijk niveau en op het spirituele vlak. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een holistische kijk. Alles is namelijk met elkaar is verbonden. Dit betekent dit dat het hele lichaam maar ook de geest hierdoor wordt beïnvloed.

Het oplossen van blokkades in de meridianen

Over het gehele lichaam zitten acupunctuur punten. Deze punten zitten aan de oppervlakte van het lichaam. De punten hebben invloed op de desbetreffende meridiaan. Door middel van acupunctuurnaalden te gebruiken kan de therapeut gemakkelijk de meridianenbanen beïnvloeden en werken aan de klachtvermindering. Natuurlijk kan er ook preventief gewerkt worden, waardoor je mogelijk klachten en eventueel ziektes kan voorkomen. Het succes is niet alleen afhankelijk van de therapeut, de cliënt heeft hierin ook haar eigen verantwoording. Werken aan gezondheid doe je namelijk samen waarbij de therapeut jou helpt en begeleid.

Naast acupunctuurnaalden kan er ook gekozen worden om gebruik te maken van drukpuntmassage. Hiervoor kun je terecht bij een TuiNa therapeut. Door bepaalde punten op een bepaalde manier te behandelen (drukken), kun je invloed uitoefenen op de meridianen. Soms in TuiNa niet voldoende effectief dan kun je beter kiezen voor acupunctuur omdat je dan dieper kunt werken. Bij reumatische klachten is het voorbeeld verstandig om gebruik te maken van acupunctuur in combinatie met kruiden en voeding.

Meridianen hebben ook psychische invloeden

Elk meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Desondanks dat heeft elk meridiaan een grotere functie dan alleen aan het betreffende orgaan. Alle meridianen in het lichaam hebben namelijk zowel een fysieke als een psychische kant.

De Milt- en Maag meridianen gaan bijvoorbeeld niet alleen over de spijsvertering maar ook over de emotie zorgen maken, piekeren. En de Longmerdiaan gaat bijvoorbeeld niet alleen over de ademhaling maar ook over de emotie verdriet. Wanneer de Lever bijvoorbeeld verstoort is hoef je niet per se last te hebben van je fysieke lever, maar kan er wel spraken zijn van prikkelbaarheid, boosheid of zelfs woede.

Een onbalans of blokkade in de meridianen kan zich dus uitten op twee manieren zowel fysiek als psychisch. Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat beide aspecten zich tegelijkertijd zich uit of door verloop van de tijd tot uiting komt.

De orgaanklok

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde werkt men met de orgaanklok. In een ander artikel vind je hierover meer informatie. Het is belangrijk om te weten dat de circulatie van Qi door de 12 (24) hoofdmeridianen verloopt. Dit gaat in een vaste volgorde in een tijdsbestek van 24 uur. Elk twee uur is er een specifiek meridiaan het meest actief. Maar ook elk twee uur is een bepaald meridiaan juist het minst actief.

Onbalans in de meridianen

Wanneer je de meridianen wilt behandelen zijn er meestal 3 dingen in grote lijnen mis met de meridianen, namelijk: Er is teveel energie in de meridiaan, er is te weinig energie in een meridiaan of er is een stagnatie in de meridiaan. Wanneer er een stagnatie is, is er geen goede doorstroming van de Qi in het lichaam aanwezig. Door de juiste meridianenpunten te behandelen, komt de balans weer terug in het lichaam.

Chinese orgaanklok

De 12 hoofdmeridianen en haar functies

Waarschijnlijk is het inmiddels al duidelijk, meridianen hebben niet alleen invloed op ons fysieke lichaam maar ook op ons psychisch welbevinden. Dit houdt in dat ook bij psychische klachten de meridianen betrokken zijn.

Maagmeridiaan

De Maagmeridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor maagklachten, misselijkheid en de eetlust. Haar psychologische invloeden zijn piekeren, tobben en slechte concentratie. Volgens de orgaanklok is de Maagmeridiaan is het meest actief tussen 07.00 uur en 09.00 uur.

Miltmeridiaan

De Miltmeridiaan is verantwoordelijk voor de spijsvertering, hartklachten en de gewrichten. Haar psychologische invloeden zijn piekeren en empathie. Volgens de orgaanklok is de Miltmeridiaan het meest actief tussen 09.00 uur en 11.00 uur.

Hartmeridiaan

De Hartmeridiaan is verantwoordelijk voor mentale functies, spraakvermogen. Haar psychologische invloeden zijn besluiteloosheid, rusteloosheid en uitbundigheid. Volgens de orgaanklok is de Hartmeridiaan het meest actief tussen 11.00 uur en 13.00 uur.

Dunne Darm meridiaan

De Dunne Darm meridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor buikpijn, constipatie en pijn in de schouders. Haar psychologische invloeden zijn besluitenloosheid en rusteloosheid. Volgens de orgaanklok is de Dunne Darm meridiaan het meest actief tussen 13.00 uur en 15.00 uur.

Blaasmeridiaan

De Blaasmeridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor de ogen, het hoofd, de rug en de urinewegen. Haar psychologische invloeden zijn angsten, bezorgdheid en achterdocht. Volgens de orgaanklok is de Blaasmeridiaan het meest actief tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

Niermeridiaan

De Niermeridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid, ouderdomskwalen, de oren en de botten. Haar psychologische invloeden zijn zorgen, slaapproblemen en angst. Volgens de orgaanklok is de Niermeridiaan het meest actief tussen 17.00 uur en 19.00 uur.

Pericard meridiaan

De Pericard meridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor de bloedsomloop, het hart en de tong. Haar psychologische invloeden zijn uitbundigheid, rusteloosheid en relatieproblemen. Volgens de orgaanklok is de Pericard meridiaan het meest actief tussen 19.00 uur en 21.00 uur.

Drievoudige Verwarmer meridiaan

De Drievoudige Verwarmer is lichamelijk verantwoordelijke voor het oor, doofheid en klachten tijdens de zwangerschap. Haar psychologische invloeden zijn onzekerheid en sociale vaardigheden. Volgens de orgaanklok is de Drievoudige verwarmer het meest actief tussen 21.00 uur en 23.00 uur.

Galblaasmeridiaan

De Galblaas is lichamelijk verantwoordelijk voor de spieren in de zijkant van het lichaam, hoofdpijn en duizeligheid. Haar psychologische invloeden zijn besluiteloosheid, prikkelbaarheid en ongeduld. Volgens de orgaanklok is de Galblaasmeridiaan het meest actief tussen 23.00 uur en 01.00 uur.

Levermeridiaan

De Levermeridiaan is lichamelijk verantwoordelijke voor de hormonen, pijn in de ribben, misselijkheid. Haar psychologische invloeden zijn woede. Volgens de orgaanklok is de Levermeridiaan het meest actief tussen 01.00 uur en 03.00 uur.

Longmeridiaan

De Longmeridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor de ademhaling, de huid en de neus. Haar psychologische invloeden zijn verdriet. Volgens de orgaanklok is de Longmeridiaan het meest actief tussen 03.00 uur en 05.00 uur.

Dikke Darm meridiaan

De Dikke Darm Meridiaan is lichamelijk verantwoordelijk voor de neus, de tanden, de keel, de darmen en de huid. Haar psychologische invloeden zijn pessimisme, geslotenheid en moeite hebben met loslaten. Volgens de orgaanklok is de Dikke Darm Meridiaan het meest actief tussen 05.00 uur en 07.00 uur.